Завантаження ...
banner
banner

НДУ: про 200 років величі та про те, чому виш втрачає популярність серед абітурієнтів

Ніжинський університет цього року відзначає серйозний ювілей - 200 років з нагоди відкриття Ніжинської гімназії вищих наук, яка за статутом прирівнювалася до університету. Також зазначимо, що 25-го липня

НДУ Гоголя, ювілей, популярність

Ніжинський університет цього року відзначає серйозний ювілей - 200 років з нагоди відкриття Ніжинської гімназії вищих наук, яка за статутом прирівнювалася до університету. 

Також зазначимо, що 25-го липня 2020-го минуло 215 років як Царський сенат прийняв постанову про заснування  цієї гімназії.

Життя Гоголівського університету впродовж вже довгих років формує життя Ніжина. Воно завжди було, є, і буде надзвичайно цікавим, як з духовної, так  і з  культурної точки зору. В цьому першочергову роль відігравав  виш. Саме той факт, що Ніжинська вища гімназія  є одним із найперших вищих закладів освіти на теренах України й зробив місто ще більш величнішим з питань розвитку культури, освіти, мистецтва, політики.

Зараз пройшло вже двісті років, і, занурюючись в минуле, кожен краянин з упевненістю може сказати, що нам є чим пишатися. Найголовніші здобутки славної історії навчального закладу - його випускники. Унікальним є те, що ніжинська альма-матер виховала дійсно справжніх майстрів у найрізноманітніших галузях. Це такі постаті як Микола Гоголь, ім’я якого носить університет, Євген Гребінка, Євген Гуцало, Микола Державін, Ілля Кириченко та багато інших, перелік яких можна розширити не на одному аркуші паперу.

Думка про те, що тут навчалися та проживали  великі люди, які досягли грандіозних успіхів, повинна надихати на найрізноманітніші звершення і містян і, звісно, студентів. Має прийти розуміння, що наша провінційність це не мінус, а плюс, це мотивація кожного дня доводити свій професіоналізм, незалежно від того, де людина проживає. А глиби гоголівського університету є  прикладом того, що немає нічого неможливого.
 
На сьогоднішній день наше місто-культурна столиця Чернігівщини, а її центр- древній, архітектурно та естетично привабливий навчальний заклад що носить ім’я великого містика Миколи Гоголя. 

Сьогодні ніжинський  виш чи не щодня приймає дуже цікавих гостей. Від міжнародних послів європейських держав і до відомих українських журналістів. Тут для всіх гостинно відкривають двері, і кожен може пройти старим гоголівським коридором, пройнятися енергетикою величі та відчути під собою рипіння підлоги, на яку ступала нога великого Миколи Васильовича.

Та, на жаль, зараз все менше людей хочуть навчатися тут. Все більше українських абітурієнтів надають перевагу столичним брендовим університетам, забуваючи про те, що під рукою є справжній, гоголівський бренд, який таким став внаслідок славної історії та щохвилинної двохсотлітньої праці, на відмінну від столичних закладів, де є  «круті» сучасні бази, яким, подекуди й ста років не виповнилося.

Безумовно, велику роль у факторі вибору абітурієнтом  навчального закладу відіграє місто, де знаходиться університет,  яке стане домівкою для студента. Наш Ніжин справді не є популярним вектором серед майбутньої студентської молоді. Прикро, що деяка частина вступників все частіше розмінює можливий вступ на бюджет в Ніжині, на надкруті нічні клуби  Києва, при цьому, навчаючись в столиці на контрактній формі. Дивно усвідомлювати, що левова частина майбутніх студентів готова переплачувати немаленькі суми за київську освіту, яка в окремих вишах поступається нашій. Так було не завжди, спад інтересу наявний останні десять років, така, на жаль, тенденція нового покоління.

Та не варто розчаровуватися, адже набагато важливішою є якість, а не кількість. Сьогодні завдання університету не змінюється! Як у старі часи заклад повинен робити те, що в нього найкраще виходило-  виховувати вже нових достойних випускників. А рецепт успіху простий: кожен викладач, кожен студент гоголівського корпусу, що відчинив його двері пам’ятає: немає успіху без праці та натхнення!   
 
Станіслав Кармазін, студент НДУ
Спеціальності 061 «Журналістика»
Фото з мережі

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: