Завантаження ...
banner

Про що мовчить старезний дуб на околиці села Липів Ріг?

Якби він міг говорити, стільки б повідав... А так – стоїть мовчазний, про щось тріпоче листям, взимку, вкутаний снігом, дрімає під пронизливе завивання вітру, а влітку підставляє своє зелене листячко та красенів-жолудів

Липів Ріг, дуб, Шевченко

Якби він міг говорити, стільки б повідав... А так – стоїть мовчазний, про щось тріпоче листям, взимку, вкутаний снігом, дрімає під пронизливе завивання вітру, а влітку підставляє своє зелене листячко та красенів-жолудів ближче до сонечка. Чого тільки не бачив на своєму майже 500-літньому віку старезний і, водночас, велично-прекрасний дуб, що росте біля гаю, на західній околиці села Липів Ріг!

Дуб дивом зберігся до наших днів. Легенди розповідають, що під цим дубом, приблизно в далекому 1846 році, насолоджуючись його прохолодою, любив відпочивати Тарас Шевченко, коли гостював у липіврізькому маєтку Макарових. 

А, можливо, і не сам там відпочивав, а з коханою Ликерією Полусмак, яка народилася в цьому селі... Хтозна... Старезний дуб знає, але не розкаже, за майже 500 років свого існування він навчався берегти таємниці...
 
Дуб багатовіковий, Липіврізький дуб, Шевченків дуб... Це дерево – історична пам'ятка, охороняється законом. Під дубом у 1959 році було встановлено гранітну меморіальну дошку із зображенням Шевченка. 

Неповторна атмосфера панує на обійсті біля цього дерева... Здається, що, якби міг, правічний дуб кожного обійняв би своїм гіллям.

А жолудів цьогоріч на ньому чимало...

Валентина Пильник
Фото автора

Липів Ріг, дуб, Шевченко

Липів Ріг, дуб, Шевченко

Липів Ріг, дуб, Шевченко

Липів Ріг, дуб, Шевченко

Липів Ріг, дуб, Шевченко

Липів Ріг, дуб, Шевченко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: