Завантаження ...
banner
banner

Опалювальний період – не за горами: що говорить очільниця ТОВ «НіжинТеплоМережі»

Напередодні опалювального періоду сума взаємної заборгованості на газовому ринку України досягла 114 млрд. грн, на Чернігівщині – 2,2 мільярди. Вона критична для теплової та газової інфраструктури

опалювальний період, газовий ринок, заборгованість, НАК «Нафтогаз України», «НіжинТеплоМережі»

Напередодні опалювального періоду сума взаємної заборгованості на газовому ринку України досягла 114 млрд. грн, на Чернігівщині – 2,2 мільярди. Вона критична для теплової та газової інфраструктури. Ситуація закономірна для всієї держави. 

Ця заборгованість виникла не через погану фінансову дисципліну споживачів газу, а через хиби в державному регулюванні ринку газу в попередні періоди.

Питання, як врятувати теплопостачальну галузь від знищення, вже розглядалось на сторінках нашого сайту. У Верховній раді зареєстрований законопроект №3800-1 «Про внесення змін до Закону України «Про ринок природного газу» та інших законів щодо забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу». Він системно та всебічно підходить до питання вирішення боргів у галузі  та передбачає погашення (списання) взаємної заборгованості між суб’єктами ринку природного газу. Його дія спрямована на підприємства, що виробляють, транспортують та постачають теплову енергію, інших учасників газового ринку, в тому числі і на НАК «Нафтогаз України».

 
18 серпня в прес-центрі видавництва «Деснянська правда» відбувся круглий стіл «Стан газового ринку напередодні опалювального сезону: як розірвати борговий ланцюг» за участі керівників теплопостачальних підприємств області, представників органів влади міст, в яких функціонують підприємства ТКЕ, та департаменту Департаменту ЕТЗ та ЖКГ облдержадміністрації.

До обговорення проблеми приєдналися в.о. директора Департаменту енергоефективності, транспорту, зв’язку та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Геннадій Луценко, заступник Прилуцького міського голови Олександр Сивенко, технічний директор  «Облтеплокомуненерго» Петро Мазяр, керівник департаменту правового забезпечення господарської діяльності «Облтеплокомуненерго» Тетяна Кезля та директор ТОВ «НіжинТеплоМережі» Любов Ісаєнко. Під час круглого столу його учасники обговорили проблеми, що склалися, та зареєстрований законопроект.


 
 – Хочу сказати, що ми однозначно підтримуємо законопроект 3800-1. Станом на перше серпня 2020 року заборгованість ОТКЕ перед НАК «Нафтогаз України» становить 433 мільйони гривень. На превеликий жаль, протягом останніх шести років спостерігається знищення теплогенеруючої та постачальної галузі, і як результат цього процесу –  величезні борги виробників теплової енергії перед «Нафтогазом» за газ, борги за інші складові собівартості, некомпенсована державою розрахункова різниця в тарифах, яка до 2020 року склала близько 273 мільйонів гривень. Законопроект передбачає повернення на шлях справедливості для споживачів комунальних послуг, адже пересічні українці не мають сплачувати за прорахунки органів державної влади, – каже Петро Мазяр.


– Заборгованість за послуги нашого комунального підприємства, що надає тепло та гарячу воду, становить близько 40 мільйонів гривен. Причина даної заборгованості – невідповідність тарифів за послуги даного підприємства. Але дана сума являє собою не наслідки сьогодення, вона накопичувалась протягом останніх років. Тому прийняття даного законопроекту є вирішенням проблемного питання, яке може виникнути на початку опалювального сезону. Бо ліквідувати цю заборгованість, використовуючи судову систему, дисциплінарну роботу з неплатниками, правоохоронні органи неможливо, – сказав Олександр Сивенко.

 
– На даний час, у зв’язку з епідемією коронавірусу, у Ніжині значно погіршилась платіжна дисципліна населення. Сьогодні заборгованість населення складає майже 19 мільйонів. Такого раніше не було.

І ще протягом майже шести років ми не отримували від держави компенсації знижки тарифів, яка на сьогодні складає 32 мільйони гривень. Ми підтримуємо цей законопроект і будемо раді, якщо його розглянуть скоріше і введуть в дію, але при цьому ми просимо, щоб не виникло так, що нам спишуть заборгованість на папері, а підприємство буде повинно живими коштами заплатити податок на прибуток. Це питання теж потрібно врегулювати,– зазначила Любов Ісаєнко.


 
– Перш за все хотів би зазначити, що до регіонів доведено план дій, які потрібно виконати до початку опалювального сезону, і на 70% і більше ми його виконуємо. До опалювального періоду наша область готується потужно, і на сьогоднішній день ми виконуємо всі завдання, які нам поставлені, – каже Геннадій Луценко. За його словами, цей законопроект може бути основою для покращення фінансового становища теплових підприємств, і якщо він буде прийнятий, то допоможе їм  «обнулити» великі боргові зобов’язання і вести діяльність «з чистої сторінки» та розвиватися. 

Інші учасники круглого столу також підтримують законопроект №3800-1. Підсумком стало підписання листа зі зверненням до Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради, народних депутатів  та членів Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг з проханням  провести обговорення законопроекту 3800-1 на початку вересня та прискорити його винесення на голосування. Таку ж ініціативу вже підтримали генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов та президент Міжгалузевої асоціації з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго» Арсентій Блащук. 

Джерело: gorod.cn.ua

Текст та фото: Володимир Коваль
Центральне фото з мережі

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: