Завантаження ...
banner

Вдова снайпера та багатодітна матір з Ніжина пішла служити в армію. Відео

Багатодітна матір, вдова снайпера, який загинув під Дебальцевим, пішла на службу в армію. Підписала контракт і служить у Ніжині в полку зв’язку. Тільки так, вважає Вікторія Лупікс, можна зупинити війну

Вікторія Лупікс, армія, АТО

Багатодітна матір, вдова снайпера, який загинув під Дебальцевим, пішла на службу в армію. Підписала контракт і служить у Ніжині в полку зв’язку. Тільки так, вважає Вікторія Лупікс, можна зупинити війну, яка зруйнувала її родину.

Повідомляє suspilne.media.

«Я хочу їх захищати і не дай Бог прийде сюди війна, сюди до нас у ці краї, не десь на Сході, а тут. Я знаю, що своїх дітей я зможу захистити.»

Вікторія Лупікс, армія, АТО
Вікторія Лупікс з дітьми

Багатодітна матір, кондитер за фахом, Вікторія Лупікс змінила професію - пішла на службу до війська. У Вікторії троє дітей – старший Максим, навчається на військового льотчика, йому 20 років, Святославу - 10, Яні - 8. Захищати їх ще у 2014-му пообіцяв батько двох молодших дітей Яніс Лупікс.

Яніс загинув під Дебальцевим. Їхав на автомобілі забирати загиблих побратимів, підірвався на фугасі. Вікторія говорила з ним за 2 години до цього.

Вікторія Лупікс, армія, АТО
Яніс Лупікс

Найважче було пояснити все дітям.

«Я просто сиділа і ридала. Янка маленька така підходить і каже «не плач, бо тато почує і не приїде». Він же не приїде, як ти плачеш, не плач.»

Ще у 2014-му, Вікторія вирішила, що також піде служити у Збройні сили України. Але діти були маленькі, і вона чекала поки вони підростуть. Підписала контракт цьогоріч.

«Якщо ми дійсно не станемо боронити свою землю, то нічого не вийде. І в наших дітей не буде майбутнього. Я хочу аби наші діти розмовляли українською, і ходили саме до української школи.»

Пішла на службу до війська, працює зв’язківцем у Ніжині.

Ніжинський військовий комісар каже, це рідкість, коли дружина військовослужбовця продовжує його справу.

На території військкомату Вікторія допомогла створити музей «Блок-пост». Тут зберігаються речі військовослужбовців, які загинули в АТО.

Вікторія Лупікс, армія, АТО
Музей «Блок-пост» на території військкомату, який допомагала створити Вікторія 

Вікторія Лупікс, армія, АТО
Скринька із речами Яніса

У 2015 році за виплати від держави через смерть батька, Вікторія купила дітям двокімнатну квартиру. Зараз робить у ній ремонт. А сама спить у сусідній кімнаті, яка заставлена коробками і меблями. У вихідні повертається до дітей.

У селі Ніжинське, на будинку, де живе мама Вікторії, встановили меморіальну дошку Янісу Лупіксу, там у селі він і похований.

«Це та ситуація коли безвихідь. Коли стоїш на могилі і знаєш, що нічого не зміниться і нічого ти не можеш зробити аби він став і прийшов. Я не бачила свого чоловіка у гробу, він був закритий і я його не бачила. Я розумію, що я до сих пір вірю, що він колись повернеться і чекаю.»

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: