Завантаження ...
banner
banner

У Крутах презентували виставку, присвячену пам'яті видатного земляка

Традиційно 1 вересня у бібліотеці с. Крути згадують видатного земляка І. В. Качуровського. Саме в в цей день в Ніжині народився відомий поет, прозаїк, перекладач, теоретик літератури, радіожурналіст.

Крути, І. Качуровський, книжкова виставка

Традиційно 1 вересня у бібліотеці с. Крути згадують видатного земляка І. В. Качуровського. Саме в в цей день в Ніжині народився відомий поет, прозаїк, перекладач, теоретик літератури, радіожурналіст. Він лишив по собі унікальний доробок, який належить до найвищого духово-інтелектуального поверху української літератури.

Дитинство І. В. Качуровського пройшло в Крутах.

Глибока трагедія його життя – відірваність від України, добровільне вигнанництво, яке було єдиним порятунком від репресій у 1930-х роках, – не зламала його духу. Літературна спадщина Качуровського, створена за межами Батьківщини – в Аргентині і в Німеччині – стала національним культурним надбанням.

І. В. Качуровський нагороджений медаллю Українського Вільного Університету (Мюнхен), орденом «За заслуги»; є лауреатом премій журналу «Сучасність» і Ліги Меценатів, імені М. Рильського, В. Вернадського, В. Свідзінського. За збірник літературознавчих статей «Променисті сильвети» (2004, перевиданий 2008 року) за пропозицією ніжинців митця відзначено 2006 року Національною премією України імені Тараса Шевченка.

Помер 18 липня 2013 року в Мюнхені й згідно з заповітом похований в селі його дитинства Крути.

На світлині – книжкова виставка, яку підготувала завідуюча бібліотекою Софія Кузьменко.

Ніжинські Районні Бібліотеки

Крути, І. Качуровський, книжкова виставка

Крути, І. Качуровський, книжкова виставка

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: