Завантаження ...
banner
banner

Ніжином стрімко поширюється небезпечна рослина! Фото

У Ніжині цю рослину можна зустріти на багатьох вулицях, недоглянутих домоволодіннях, кладовищах і, навіть на квітниках, але мало хто знає, яку небезпеку приховує в собі золотарник.

Ніжин, золотарник канадський, поширення, знищення

У Ніжині цю рослину можна зустріти на багатьох вулицях, недоглянутих домоволодіннях, кладовищах і, навіть на квітниках, але мало хто знає, яку небезпеку приховує в собі золотарник. Повідомляє Komunalne Pidpryemstvo Vukg

В Україні вже давно спостерігається стрімке поширення золотарника (золотушника) канадського (Solidágo canadénsis L.).

За ступенем небезпеки для навколишнього середовища і благополуччя людини цей чужорідний інвазійний вид знаходиться в одному ряду з амброзією, борщівником і колорадським жуком.

Золотарник канадський вже сьогодні завдає великої шкоди не тільки природі Україні, але лісовому і сільському господарству. Зараз цей процес ще можна взяти під контроль. Якщо не зупинити поширення золотарника зараз, то вже через кілька років ця робота зажадає від нас незрівнянно більше сил і засобів.

Золотушник канадський включений в «Список інвазійних видів ЕPPO » (European and Mediterranean Plant Protection Organization - європейська організація по захисту рослин), де перераховані чужорідні види, що завдають серйозної шкоди аборигенним рослинам, довкіллю і біологічному різноманіттю в цілому. Європейським країнам, де зростає золотушник, рекомендовано вжити заходів щодо запобігання його подальшої інтродукції та поширення.

Агресивному поширенню золотарника канадського сприяють кілька чинників. По-перше, як вид-чужинець він не зустрічає так званих ворогів з числа рослин-конкурентів і комах. По-друге, кожен кущ золотарника виробляє до 100 тисяч насінин, які відрізняються дуже високою схожістю - до 95%. По-третє, коріння золотарника виробляє інгібітори - речовини, які пригнічують ріст інших рослин. Слідом за цим зникає більшість лугових комах, птахів, дрібних ссавців. Таким чином, займаючи будь-яку ділянку, золотарник повністю змінює його тваринний і рослинний світ.

Золотарник стрімко захоплює все нові землі. Ситуація ускладнюється тим, що тварини, в тому числі дикі, не їдять золотарник. Тобто зайняті ним території недоцільно використовувати як сінокісні і пасовищні землі. 

Джерелом насіння золотушника також є присадибні ділянки та кладовища, де його вирощують як декоративну культуру. Звідти золотарник поширюється на прилеглі ліси і луки. 

Боротися з золотарником можна хімічними і механічними методами. Скошувати небезпечний бур'ян рекомендується в міру відростання. Альтернативою може бути одноразове скошування у другій половині серпня до визрівання насіння. В цьому випадку скошені рослини потрібно обов'язково утилізувати - спалити або закомпостувати. Там, де золотарник займає значні площі, ефективним рішенням буде переорювання з підсівом багаторічних злаків.

Якщо з цією рослиною не боротися, то за рік золотарник канадський може збільшити свою площу до 15 відсотків.

Багато хто вважає золотарник канадський корисною лікарською рослиною і дають йому волю на присадибних ділянках, забуваючи про його здатності завойовувати нові території. І хоча золотарник не такий небезпечний для здоров'я людей, як амброзія, борщівник Сосновського, проте вважається одним з найбільш небезпечних рослин. Займаючи будь-яку ділянку, золотарник повністю змінює його рослинний і тваринний світ. Він добре поширюється і в лісі, витісняє ягоди і гриби. Під його суцільним покривом вже майже нічого не росте. Доведено, що там, де розташувалася ця рослина, грунт сильно ущільнюється, злежується і стає повітронепроникним.

Хімічний метод найбільш ефективно застосовувати до молодих рослин, чутливим до гербіцидів. Ближче до кінця вегетаційного періоду ґрунтові гербіциди стають малоефективними. Сьогодні необхідно звернути особливу увагу до боротьби з золотарником всіх землекористувачів. Але хотілося б, щоб і населення підключилося до знищення небезпечної рослини на своїх ділянках.

Ніжин, золотарник канадський, поширення, знищення

Ніжин, золотарник канадський, поширення, знищення

Ніжин, золотарник канадський, поширення, знищення

Ніжин, золотарник канадський, поширення, знищення

Ніжин, золотарник канадський, поширення, знищення

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: