Завантаження ...
banner
banner

Жінка померла, а борг залишився: як у Ніжині чоловіка захистили від Приватбанку

До Ніжинського МЦ з надання БВПД звернувся чоловік (особа з інвалідністю другої групи) із проханням захистити його права перед АТ КБ «Приватбанк», який через суд вимагає повернути заборгованість

центр надання безоплатної правової допомоги, Приватбанк, бог, чоловік

До Ніжинського МЦ з надання БВПД звернувся чоловік (особа з інвалідністю другої групи) із проханням захистити його права перед АТ КБ «Приватбанк», який через суд вимагає повернути заборгованість по кредиту померлої жінки. 
 
Чоловік розповів, що вони з дружиною зійшлися вже у віці, спільного майна не нажили, жінка просто перейшла жити у його будинок, тому після смерті дружини у 2014 році від онкозахворювання за спадщиною не звертався. Для її лікування він продав автомобіль, а з коштів, що залишилися пiсля поховання, сплатив борги в інших фiнансових установах, про які вона повідомила йому перед смертю. Кредит жінка брала без його згоди. 

За дорученням центру захист його прав здійснювала начальниця відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Анна Величко, яка направила до суду відзив на позовну заяву АТ КБ «Приватбанк» про стягнення заборгованості за кредитним договором.

центр надання безоплатної правової допомоги, Приватбанк, бог, чоловік
Фахівчиня центру Анна Величко
 
Дослідивши матеріали справи, захищаючи права чоловіка, правчиня довела, що він не є спадкоємцем, тому не повинен задовольняти вимоги кредитора. 

Вказане нерухоме майно було придбане до одруження та є його особистою приватного власністю згідно договору купівлі-продажу від 23.04.2008 та витягу про державну реєстрацію права власності вiд 29.04.2008. Реєстрація шлюбу відбулася 25 листопада 2008 року. 
 
Спільного майна вони не мали, тому чоловік не подавав заяви про прийняття спадщини, що підтверджує відповідь приватного нотаріуса Ніжинського міського нотаріального округу Кізуб Т.Є. , що спадкова справа щодо майна померлої не заводилася.
 
Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях, а ПАТ КБ «ПриватБанк» направив лист-претензію як до можливого спадкоємця щодо погашення її заборгованості за кредитним договором , тільки через те, що на день смерті жінки подружжя  проживало за однією адресою. Окрім того, у розрахунках заборгованості зазначено, що жінка припинила сплачувати наприкінці 2014 року, а банк майже 6 років не заявляв жодних претензій.
 
Довідково!!!

Згідно статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Зі смертю позичальника зобов`язання з повернення кредиту включаються до складу спадщини. 
 
За правилами статті 1282 ЦК України спадкоємці зобов`язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. 

Враховуючи вищевикладене, Ніжинський міськрайонний суд дійшов висновку, що, незважаючи на спільне проживання і відсутності відмови від спадщини, чоловік не отримав від померлої майно у спадщину і, як наслідок, не набув обов`язок задовольняти вимоги кредитора. 
 
У задоволенні позову АТ КБ «Приватбанк» про стягнення боргу було відмовлено.
 
За отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутися до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ). Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: