Завантаження ...
banner
banner

На вулиці Гоголя встановлять меморіальну дошку першій жінці-лікарю у Ніжині

У Ніжині на вулиці Гоголя з'явиться нова меморіальна дошка присвячена видатній ніжинській діячці. Таке рішення сьогодні, 10 вересня, прийняли на черговому засіданні виконавчого комітету Ніжинської

меморіальна дошка, встановлення, Кашпровська Марія
Фото 2016 року з відкриття меморіальної дошки Євгенії Спаській

У Ніжині на вулиці Гоголя з'явиться нова меморіальна дошка присвячена видатній ніжинській діячці. Таке рішення сьогодні, 10 вересня, прийняли на черговому засіданні виконавчого комітету Ніжинської міської ради.

Повідомляє mynizhyn.com.

Як розповіла начальниця управління культури Тетяна Бассак, питання щодо встановлення меморіальної дошки Кашпровській Марії Миколаївні  - видатний діяч земської медицини, перша професійна жінка-лікар на території Чернігово-Сіверщини, розглядалося на оргкомітеті з питань пам'ятних дат та ювілеїв у 2019 році.

меморіальна дошка, встановлення, Кашпровська Марія

Кошторис на виготовлення дошки був затверджений і занесений у витрати 2020 року. Потім дане питання було відтерміноване, бо сама дошка виготовлялася у Миргороді в коледжі мистецтв. 

Зараз ця дошка вже у Ніжині у великому залі Ніжинської міської ради. Журналістів попросили не фотографувати дошку, адже її зовнішній вигляд має триматися в секреті до встановлення і урочистого відкриття.

Дошка досить масивна, виконана з природнього матеріалу (не граніт) з гарними барильєфами.

Меморіальну дошку планують встановити на вулиці Гоголя, буд. №15, а саме на фасаді школи №7, де вже всановлено меморіальну дошку Євгенії Спаській. Дошки виконані в одному стилі. В минулому в приміщенні школи №7 була Ніжинська жіноча гімназія П.І.Кушакевич, де і навчалась Кашпровська Марія. 

Урочисте відкриття меморіальної дошки має відбутися у рамках святкування Дня визволення міста у вересні (15 число).

Про офіційну дату відкриття і час буде повідомлено згодом.

Додамо, що Марія Миколаєвна розпочала свою лікарську діяльність під керівництвом М.П. Галицького (він присвятив 42 роки свого життя лікуванню ніжинців і в честь нього названа Ніжинська центральна міська лікарня) в земській лікарні після закінчення медичного інституту у 1907 році. У нашому місті вона працювала до 1926 року, а потім разом із дочкою виїхала до Москви (з видання "Ніжин - європейське місто", Г.В. Самойленко, О.Г. Самойленко).

меморіальна дошка, встановлення, Кашпровська Марія
Працівники земської лікарні. В центрі М.П. Галицький

Наталія Нікітіна
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: