Завантаження ...
banner
banner

Пішов з життя голова Ніжинської єврейської громади Марк Ліпкович

17 вересня 2020 помер Марк Борисович (Мендл бен Бер) Ліпкович, який був головою Ніжинської єврейської громади. Об'єднана Єврейська Громада України висловлює свої співчуття і приводить матеріал за мотивами некролога

Марк Ліпкович, єврейська громада
Марк Борисович (Мендл бен Бер) Ліпкович / Фото надано Семеном Бельманом

17 вересня 2020 помер Марк Борисович (Мендл бен Бер) Ліпкович, який був головою Ніжинської єврейської громади.

Об'єднана Єврейська Громада України висловлює свої співчуття і приводить матеріал за мотивами некролога авторства Семена Бельмана. Повну версію некролога можна прочитати в газеті «Тхія» за посиланням.

Марк Борисович (Мендл бен Бер) Ліпкович народився 11 лютого 1947 року в місті Ніжині.

Народжений в єврейській родині з усталеними національними традиціями, Марк Борисович вільно говорив на ідиш і мав сильне внутрішнє єврейське коріння.

У 1996 році в Ніжині була організована і зареєстрована міська єврейська громада, керівником якої Марк Борисович став в 1999 році.

За його участі в 2000 році була зареєстрована і Іудейська релігійна громада міста Ніжина, в якій Марк Борисович став членом правління, а через кілька років, в 2005 році, він був обраний головою правління цієї релігійної організації.

Під керівництвом М.Б. Ліпковича єврейське життя Ніжина значно пожвавилося. У листопаді 2007 року на єврейському кладовищі Ніжина, яке знаходиться далеко за містом, була побудована і відкрита синагога, де завжди можуть помолитися паломники-хасиди, які приїжджають в дні єврейських свят і пам'ятних дат на могилу Другого Любавичського Ребе Дов Бер Шнеєрсона. Марка Борисовича знали і поважали паломники буквально з усього світу.

Марк Борисович був людиною з вийнятково сильним духом. Знаючи про своє становище, він зберігав холоднокровність. За це Марка Ліпковича знали, поважали і любили в Ніжині.

Його похорони припали на час, коли Ніжин в зв'язку з епідемією COVID-19 був оголошений «червоною зоною», але попрощатися з Марком Борисовичем Ліпковичем прийшли і приїхали сотні людей. 

І місце для могили він теж вибрав сам - у стіни здуваної ним синагоги.

Марк Борисович Ліпкович покинув цей світ буквально напередодні одного з найсвятіших днів єврейського календаря - Рош а-Шана. Кажуть, що в такі дні помирають праведні люди.

Зазначимо, що Єврейська громада Ніжина входить до складу Об'єднаної єврейської громади України.

mynizhyn.com за матеріалами jewishnews.com.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: