Завантаження ...
banner
banner

Пенсіонерка з Ніжинщини не заплатила за операцію в райлікарні ні копійки

Марія Литовко із села Леонідівка, що на Ніжинщині, одужує після операції. У хірургії Ніжинської центральної районної лікарні лікує зламане стегно. 22 жовтня із реанімації Марію Леонтіївну перевезли

село Леонідівка, операція, металоостеосинтез, Ніжинська районна лікарня

Марія Литовко із села Леонідівка, що на Ніжинщині, одужує після операції. У хірургії Ніжинської центральної районної лікарні лікує зламане стегно. 22 жовтня із реанімації Марію Леонтіївну перевезли в палату.

— Почуваюся нормально, — розказує. — Все вже позаду. Бігла за півнем, упала. Півень рябий — і біле, і чорне пір’ячко. А неслухняний такий! Я не наздогнати його хотіла, а лише завернути. До межі добігла, зачепилася за дернину.

74 роки мені. Та невисока межа для мене ніби гора. Упала і зламала стегно. Болить, встати не можу! Кричу, а нікого ж поруч нема! Спасибі, почули сусіди Юра та хлопчина-десятикласник. Викликали «швидку». Вона приїхала справді швидко. Хвилин через 10-15. Привезли у Ніжинську центральну районну лікарню. Оперував Дмитро Васильович (Паляниця), спасибі йому. Сподіваюся, що скоро встану, ходити зможу. За операцію не платила ні копійки.

— Виконали металоостеосинтез, — розповідає травматолог Дмитро Паляниця. — Тобто перелом синтезували, скріпили металевим стрижнем. У пошкоджений суглоб (а нога була зламана від кульші до коліна) забили цей стрижень. Для проведення операції пацієнтка справді нічого не купувала. Планових хворих зараз не дозволяють приймати у зв’язку з «ковідом». А для термінової допомоги у лікарні забезпечення є. Розхідні матеріали (шприці, системи-крапельниці, перев’язувальний матеріал і т. д.), необхідні ліки. Пацієнтка не купувала навіть, стрижень — надали зі своїх запасів.

Безплатна для бабусі операція стала можлива завдяки реформі та принципу «гроші йдуть за пацієнтом». Коли лікувальний заклад укладає з Національною службою здоров’я договір на надання медичних послуг та отримує за це кошти.

gorod.cn.ua, Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №44 (1798), 29 жовтня 2020 року
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: