Завантаження ...
banner

Згадаємо воїна-афганця Валерія Кузьменка з Ніжинщини...

Багато молодих життів забрала війна в Афганістані. Чужа війна, на алтар якої положили безліч життів хлопчиків, які навіки залишились молодими, найчастіше – двадцятилітніми. 4 листопада

Кузьменко Валерій, Афганістан, війна, пам'ять

Багато молодих життів забрала війна в Афганістані. Чужа війна, на алтар якої положили безліч життів хлопчиків, які навіки залишились молодими, найчастіше – двадцятилітніми. 4 листопада міг би святкувати свій 55 день народження Кузьменко Валерій Петрович, за званням – молодший сержант, командир відділення десантно-штурмового батальйону. 

Народився він у 1965 році в селі Галиця Ніжинського району Чернігівської області. Там же закінчив школу. До призову працював в радгоспі «Галицький» ветеринарним фельдшером. До збройних сил був призваний в квітні 1985 р. На території Афганістану перебував з жовтня 1985 р.

В складі десантної групи приймав участь в 7 бойових операціях, та 6 супроводах колон. В бойових операціях показав себе сміливим та рішучим воїном. Був нагороджений медаллю "За відвагу". Загинув 10 квітня 1986 року під кишлаком Дехи Баг південніше Кандагару.

Посмертно нагороджений орденом Червоної Зірки.

Поховали Валерія Петровича в рідному селі. Вшановуючи пам'ять героя, його односельці назвали одну з вулиць села на його честь, а в експозиції відділу історії м. Ніжина Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського представлені матеріали і документи Валерія Кузьменка та його земляків, бойових побратимів, яких спіткала така ж трагічна доля - загинути молодими на чужині.

Тетяна Діденко, н.с. відділу історії Ніжина НКМ імені Івана Спаського

Кузьменко Валерій, Афганістан, війна, пам'ять

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: