Завантаження ...
banner

Мешканець Ніжинщини поповнив рахунок шахраїв на 67 тис. грн

До Ніжинського відділу поліції по допомогу мало не щодня звертаються громадяни, яких ошукали шахраї. Найчастіше люди втрачають гроші перерахувавши передплату за товар невідомому

поліція, шахраї, авто, гроші

До Ніжинського відділу поліції по допомогу мало не щодня звертаються громадяни, яких ошукали шахраї. Найчастіше люди втрачають гроші перерахувавши передплату за товар невідомому продавцю або продиктувавши третім особам секретну інформацію з власних банківських карток (cvv-код, пароль, строк дії картки тощо). Нерідко жертвами шахраїв стають одинокі пенсіонери які платять за свою довірливість ціною всіх заощаджень. 


За фото «іномарки» в Інтернеті – 67 тис. грн.

У червні поточного року до поліції звернувся 40-річний мешканець одного із сіл Ніжинського району, який поповнив рахунок шахраїв одразу на 67 тис. грн. На одному із сайтів продажу автомобілів він знайшов омріяну модель «іномарки» та, навіть не побачивши його вживу, заплатив озвучену суму коштів. Згідно усної домовленості з людиною, яку він також жодного разу у житті не бачив (!), автомобіль мали привезти до м. Ніжина, проте продавець просто вимкнув свій телефон.  

Як розпізнати інтернет-шахрая?

Якщо Ви знайшли в Інтернеті оголошення про продаж товару, зверніть увагу на наступне:

- ціна товару значно нижча від середньої ринкової вартості;
- продавець пропонує сплатити передплату чи повну суму на мобільний номер або банківську картку;
- продавець зареєструвався на сайті нещодавно;
- продавець відмовляється надіслати додаткові фото товару;
- продавець спілкується виключно через листування в Інтернеті або телефоном;
- продавець перебуває в іншому населеному пункті або країні.

Закликаємо сплачувати за товар виключно після його отримання! Так, це трохи дорожче, але пам’ятайте народну мудрість: «Скупий платить двічі!»

Що робити, якщо вам подзвонив фейковий співробітник банку?

Дзвінки від невідомих, які представляються співробітниками служби безпеки банку – ще один вид шахрайства. Гарно поставлений голос по той бік слухавки запевняє громадянина про підозрілу активність на картці❗Мовляв, треба негайно диктувати секретні цифри з картки, або гроші повернути буде неможливо. Більшість людей виконують вказівки невідомої особи, а потім виявляють зникнення всіх грошей.

Звідки дізналися номер вашої картки – Елементарно! Часто ми самі зазначаємо її коли щось купуємо чи продаємо через Інтернет разом з номером мобільного телефону. Далі справа техніки. Маючи необхідні цифрові комбінації та ще і співпрацю нічого не підозрюючого власника картки – з рахунку тисяча за тисячею зникають гроші. Так сталося із мешканкою м. Чернігова, яка хотіла придбати дитячий комбінезон через Інтернет, а, зрештою, під диригенством переконливого шахрая, власноручно спустошила власний рахунок на 35 тис. грн. 

Запам’ятайте! Справжні співробітники банків попереджають клієнтів про заборону передачі секретної інформації третім особам. Такі умови прописані у договорах, на картках і в мобільних додатках. Передаючи інформацію невідомим, ви не лише втрачаєте гроші, а й порушуєте умови договору. До того ж, співробітники банку не проводять операцій в телефонному режимі.

Під час розмови з такими аферистами займіть активну і навіть наступальну позицію! Задавайте питання, встановлюйте деталі. Наприклад, це ви маєте запитувати з якого банку вам дзвонять, а не перераховувати всі фінансові установи, у яких ви маєте картку. 

Є і інший варіант, не менш дієвий. Отримали такий дзвінок – сміливо кладіть слухавку і блокуйте номер додавши його до «чорного» списку.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: