Завантаження ...
banner
banner

Ніжинська міськлікарня не хоче стати суто «ковідною»

Ніжинська міська лікарня імені Миколи Галицького не хоче стати суто «ковідною». Переживають і медики, і містяни. — Пропонують відкрити «ковідні» ліжка замість хірурги, травматології, офтальмології

Ніжин, міська лікарня, «ковідні» ліжка, переформування, О. Костирко, П. Гармаш

Ніжинська міська лікарня імені Миколи Галицького не хоче стати суто «ковідною». Переживають і медики, і містяни.

— Пропонують відкрити «ковідні» ліжка замість хірурги, травматології, офтальмології, урології, ЛОР-хірургії, неврології і невідкладної медичної допомоги дітям, — пояснює Олександр Костирко, генеральний директор Ніжинської центральної міської лікарні імені Галицького. — У нас уже 80 ліжок під «ковідом» і щоб іще додатково 170 переформатувати. Щоб стало 250. А в мене реально усього 240 ліжкомісць, тому що 155 виведені у зв’язку з будівництвом. По документах 395, а фактично 240, і мені пропонують 250 «ковідних» зробити.

— Хто саме пропонував?

— Спочатку були рекомендація МОЗ України щодо переформування ліжкового фонду області. Обласне управління охорони здоров’я визначає, які лікарні ідуть під «ковід», а які займатимуться іншими напрямками.

Переформувати нашу міську лікарню по наданню медичної допомоги суто по «ковіду» — це нелогічно, невірно. Це призведе до того, що мої спеціалісти розійдуться по інших лікувальних установах, а коли через рік чи два «ковід» стабілізується, вже лікарні цієї не буде. Працівники вже не повернуться.

Смертність від коронавірусу не набагато більша, а може і менша, ніж від інсультів, інфарктів, онкології, травм, отруєнь, — нагадує. — І говорити, що проблема — тільки «ковід», це значить-закривати очі на людей, їхні проблеми. То для чого ж руйнувати ту лікарню, що балансує на межі своїх можливостей і надає різнопланову допомогу?
 
Питання про збільшення ліжкового фонду для надання допомоги «ковідним» пацієнтам дійсно розглядається, — підтверджує Петро Гармаш, начальник Чернігівського обласного управління охорони здоров’я.

— Збільшення відбудеться саме не базі Ніжинської міської лікарні?

— Я думаю, що це буде на базі і Ніжинської міської лікарні, і на базі Ніжинської районної лікарні з залученням їхніх відокремлених відділень: інфекційного і педіатричного.

За словами Петра Гармаша, в області додаткові ліжка можна відкрити в Чернігівській обласній лікарні. А саме в будівлі госпіталю для ветеранів та інвалідів війни (там уже є 25, а можна обладнати ще 100) та в центрі радіаційного захисту (колишньому так званому діагностичному центрі в Чернігові). Якщо всі ліжкомісця області будуть зайняті, тимчасово госпіталями для прийому хворих на коронавірус можуть стати стадіон у Ніжині, стадіон «Юність» у Чернігові та законсервована колонія для неповнолітніх у Прилуках.

«Доводять до відчаю»

— Нелогічні речі виходять, — переживає Олександр Костирко. — Говорять про те, що будуть стадіони, спортивні зали, будинки культури переформатовувати під «ковід». Залучати волонтерів, фахівців інших спеціальностей. То чому не дати районним лікарням повноцінно працювати! Створіть умови, щоб районні лікарні за спрощеною системою могли укласти договір з Нацслужбою здоров’я по «ковіду» (якщо лікарня укладає договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ,) то отримує право на лікування та фінансування). Адже там критерії, яких районки не можуть виконати.

Головне питання — в кадрах. НСЗУ вимагають для укладання договору по «ковіду» чотири, як мінімум, анестезіологи, а в Ніжинській районній лікарні їх два. Носівка хотіла б укласти цей пакет, але у них два анестезіологи. Куликівка хотіла б, але у них один анестезіолог. Городня — один.

Заробітна плата 300 відсотків (надбавка по коронавірусу) — не думайте, що це багато. У мене серед медичних сестер практично кожна третя розлучена і має дітей. Якщо навіть 300 відсотків, це 13 тисяч гривень у місяць. У лікаря —16-18 тисяч гривень. Це копійки. У цивілізованих державах за такі гроші з такою небезпекою для життя ніхто працювати не буде. У нас працюють, тому що нема іншого вибору.

gorod.cn.ua, Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №46 (1800), 12 листопада 2020 року
Фото з мережі
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: