Завантаження ...
banner
banner

Які пам'ятні дати відзначать у Ніжині у 2021 році?

Днями у Ніжинраді відбулося засідання організаційного комітету з відзначення пам’ятних дат і ювілеїв в м. Ніжині. Історики, науковці, краєзнавці та громадські діячі обговорили свої пропозиції щодо вшанування визначних дат у прийдешньому 2021 році.

Ніжин, календар, пам'ятні дати

Днями у Ніжинраді відбулося засідання організаційного  комітету з відзначення пам’ятних дат і  ювілеїв у Ніжині. Історики, науковці, краєзнавці та громадські діячі  обговорили свої пропозиції щодо вшанування визначних дат у прийдешньому 2021 році

Основою для визначення пам'ятних дат та ювілеїв у 2021 році став календар, який щорічно готується співробітниками Ніжинської ЦБС та інформація якого протягом  року публікується у соціальних мережах з метою ознайомлення громади. Інформаційний макет «Календаря пам'ятних дат: 2021 рік» на засіданні презентувала Єкименко О.Є., директорка ЦБС.

Вирішили додати до плану пропозицію ректора НДУ імені Миколи Гоголя   Самойленка О.Г. щодо святкування 200-річниці Грецької революції з встановленням пам'ятного знаку на честь братів Зосимів. Одним з пунктів вшанування грецької діаспори у 2021 році стане робота  з проведення ремонту церкви Св. Костянтина та Олени. Начальник управління культури і туризму Бассак Т.Ф.  запропонувала провести зустріч з представниками єпархії з метою вирішення даного питання. 

Значні заходи плануються  з нагоди 30 років із дня ухвалення Верховною Радою України Акта проголошення Незалежності України. Директор Ніжинської міськрайонної благодійної організації «Благодійний фонд «Ніжен» Шкурко М.П. запропонував встановлення тематичних біл-бордів та сіті-лайтів на честь даних  подій та борців за Незалежність України.

З ініціативи  завідувача  кафедри історії України історико-юридичного факультету НДУ імені Миколи Гоголя професора Луняка Є.М.  було  розглянуто  питання колишньої пам'ятки історії  «Братська могила робітників міліції, які загинули в бою з махновцями у квітні 1921р.», що була знята з державного обліку. Члени організаційного комітету  підкреслили важливість  у 2021 році розпочати процедуру демонтажу об'єкта:  пам'ятна надгробна скульптура має бути перенесена на одне з міських кладовищ, проведено ексгумаційні роботи та перезахоронення  останків.

Також запланована робота з підготовки по відзначенню 400-річчя надання місту Магдебурського права (2025 р.) та 250-річчя видатного мореплавця Ю.Лисянського  (2023р.). З приводу останньої дати управління культури і туризму НМР прозвітувало про  роботу над українсько-британською грантовою програмою співпраці з метою вшанування видатного уродженця Ніжина. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: