Завантаження ...
banner
banner

Чи буде у Ніжині історико-архітектурний заповідник?

У світлі останніх буремних подій минулого року пов’язаних як із пандемією коронавірусу, так із останніми місцевими виборами, на яких ніжинці отримали повне перезавантаження міської влади, у Ніжині останнім часом майже не піднімалося питання про створення історико-архітектурного заповідника

Історико-культурний_заповідник, Ніжин, культурна_спадщина
У світлі останніх буремних подій минулого року пов’язаних як із пандемією коронавірусу, так із пройдешніми місцевими виборами, на яких ніжинці отримали повне перезавантаження міської влади, у Ніжині останнім часом майже не піднімалося питання про створення історико-архітектурного заповідника.

Хоча раніше це питання було на вустах як у представників місцевої влади та депутатського корпусу, так і самих ніжинців. Крім того над цим питанням досить активно працював тодішній нардеп, а нині вже міський голова Ніжина Олександр Кодола.


Тож у переддень нового року із питанням щодо створення на теренах ніжинської культурної спадщини історико-архітектурного заповідника, до міського голови звернулися місцеві ЗМІ, аби зрозуміти чи чекати ніжинцям на історичний заповідник у їхньому місті.

Створення вищезгаданої установи для Ніжина має важливе значення. Відомо, що місто має наздвичайну кількість історичних, архітектурних та культурних пам’яток. Це один із історико-культурних центрів України. Недаремно місто називають «перлиною Північного Лівобережжя». І, недаремно, у 2016 році Ніжин увійшов до списку семи міст переможців всеукраїнського конкурсу «7 чудес України. Історичні міста та містечка».

Для створення у Ніжині історико-архітектурного заповідника зроблено значну роботу: проведено збір науково-обгрунтованих матеріалів, історичних довідок, необхідних документів сучасного зразка. Крім того, раніше рішення про створення історико-архітектурного заповідника державного значення було підтримане Ніжинською міською радою, громадою міста та Чернігівською обласною державною адміністрацією.

Здавалося це питання могло б бути вирішене ще давно, але було відкладено відповідно до умов постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2014 р. № 65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету». І хоча у жовтні 2016 року вказана постанова втратила чинніст, Кабмін рішення про створення історико-культурного заповідника у Ніжині поки що не приймає.

Як пояснив Олександр Кодола, на жать на цьому етапі від Ніжина вже нічого не залежить. Адже рішення має бути за Кабміном. Кабінет міністрів своєю чергою таке рішення поки не приймає, адже прийняття такого рішення передбачає створення нових державних закладів, які потребують державного фінансування.

«Це вже сьогодні нажаль не від нас залежить. На своєму рівні Ніжин зробив все що можна… На сьогодні це виключно рішення Кабміну. Звичайно ми будемо працювати в цьому напрямку. Я будучи нардепом активно відстоював це питання, проводив брифінги, прес-конференції, зустрічі з Міністрами. 

Звичайно це був би дуже серйозний крок – об’єднати всі наші пам’ятки архітектури в один комплекс, і щоб вони утримувалися на належному державному рівні. Нажаль поки що вони занепадають. Адже на все потрібні кошти, щоб утримувати їх потрібне фінансування», – говорить Олександр Кодола.

Сьогодні дуже важливо щоб Уряд допоміг у прагненні ніжинців створити у своєму місті потужну історичну установу. Тому міський голова зазначив, що на наступній сесії міської ради буде підготовлене звернення до Кабінету Міністрів аби нагадати про це питання.

«Під лежачий камінь вода не тече. Нам потрібно знайти можливість щоб ухвалити це рішення на рівні Кабміну», – зауважив міський голова та подякував журналістам за те що нагадали про це питання.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: