Завантаження ...
banner
banner

Ніжинський район від Нової Басані до Батурина: хто утримуватиме таку велику громаду?

Нагадаємо, що з 2014 року почалася реформа децентралізації. Основною метою реформи було покращення умов життя населення в окремих містах та селах

Децентралізація, Ніжин, ОТГ
Нагадаємо, що з 2014 року почалася реформа децентралізації. Основною метою реформи було покращення умов життя населення в окремих містах та селах. Вважалося, що позитивні зміни в медицині, освіті та інших сферах життєдіяльності будуть вагомішими, адже відповідальні за добробут посадові особи знаходитимуться поряд, в тих самих населених пунктах, що й отримувачі послуг. Тобто реформування передбачало передачу від органів виконавчої влади органам місцевого самоврядування значної частини повноважень, ресурсів та відповідальності.

Повідомляє mynizhyn.com

Треба зазначити, що результати перших етапів децентралізації мали позитивні показники, але ще й досі ведуться дискусії щодо доцільності подібного реформування.

Зокрема питання, що хвилюють громадськість: «Хто буде забезпечувати потреби кожної об’єднаної територіальної громади Ніжинського району та населених пунктів, що до них входять?»

Площа Ніжинського району на сьогодні складає 7,23 тис. км2. Наразі до району входять 318-ть населених пунктів, у складі 17-ти громад, а саме:  Ніжинська, Батуринська, Бахмацька, Бобровицька, Борзнянська, Носівська міські, Дмитрівська, Лосинівська селищні та Вертіївська, Височанська, Комарівська, Крутівська, Макіївська, Мринська, Новобасанська, Плисківська, Талалаївська сільські територіальні громади.

Чи можуть впоратися місцеві бюджети з таким фінансовим навантаженням - питання відкрите. Але чітко видно, без державних субвенцій це буде не просто.

Лілія Журко
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: