Завантаження ...
banner
banner

Секс-скандал на Чернігівщині між підполковником та військовим комісаром

Підполковник Збройних сил України чернігівка Ольга Деркач заявила про сексуальні домагання на службі. Звинувачує у цьому свого керівника обласного військового комісара Олександра Криворучка

сексуальні_домагання, харасмент, Чернігівщина, Ольга_Деркач, Олександра_Криворучко
Підполковник Збройних сил України чернігівка Ольга Деркач заявила про сексуальні домагання на службі. Звинувачує у цьому свого керівника обласного військового комісара Олександра Криворучка. Чоловік все заперечує, і каже, готує позов до суду за наклеп. Тим часом у поліції внесли матеріали справи до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
 
43-річна Ольга Деркач підполковник Збройних Сил України. Вона вперше відкрито заявила про сексуальні домагання керівника на роботі, повідомляє suspilne.media
 
Події розвивалися поступово, каже Ольга. Розпочалося все у 2016 році. В Чернігівському обласному військкоматі жінка працює з 2009-го. Помічала, що військовий комісар подібним чином ставиться і до інших жінок в частині, в колективі це обговорювали. Після відмов керівнику, вона почала відчувати погіршення ставлення до неї.
 
«Почав говорити, що я не фахівець. Що я не служила у бригаді, мене треба перевести туди. Я лягала спати і думала, чи варто переводитись кудись. Як мені з цієї ситуації вийти», – розповідає Ольга.
Щоб менше привертати увагу, жінка змінила підбори на кросівки.
 
«Якщо ти на підборах, ти помітна. А якщо в кросівках і джинсах, то менше привертаєш увагу. Він почав казати, що я не слідкую за собою. А я не хотіла привертати увагу до себе в зайвий раз».
 
Останній конфлікт з Олександром Криворучком в Ольги стався 3 жовтня 2020 року. Він відчитав її перед офіцерами звинувативши, що вона приписує йому сексуальні домагання. Жінка звернулася до Чернігівського військового шпиталю, де їй встановили діагноз «Гостре порушення мозкового кровообігу». У військкоматі розпочалася службова перевірка. А 1 січня поліція внесла матеріали справи до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань.
 
За словами речниці поліції області Наталії Слабеняк, нині проводяться слідчі дії. Кримінальне провадження відкрите за статтею «Примушування особи без її добровільної згоди до здійснення акту сексуального характеру з іншою особою». Її санкція передбачає штраф або арешт на строк до 6 місяців.
 
Олександр Криворучко зустрітися з журналістами Суспільного відмовився. Телефоном сказав, що у цій справі він свідок. А на Ольгу Деркач він готує позов до суду за наклеп.
 
Жінці військовій захистити себе у таких випадках вкрай складно, каже Ольга Решетилова координаторка «Медійної ініціативи за права людини».
 
«Немає механізму захисту прав військовослужбовця, який би був дієвим. Військовослужбовець в Україні за контрактом, чи строковик, він є рабом свого командира. Кількість жінок у ЗСУ збільшується щорічно, та фактично вони не мають жодних прав і захиститися від домагань чи якихось інших проявів нерівності у ЗСУ», – сказала Ольга Решетилова.
За її словами, змінити ситуацію в Україні може створення інституту військового омбудсмена.
 
«Ця ідея наражається на опір вже декілька років. В першу чергу серед керівництва ЗСУ, керівництва міністерства оборони. Вважається, що люди цивільні не можуть контролювати те, що відбувається у ЗСУ».
 
Військова служба правопорядку Збройних Сил України проведе службову перевірку за дорученням Головнокомандувача Збройних сил України Руслана Хомчака.
 
«У Збройних Силах України створено робочу групу щодо детального вивчення фактів, запобігання і протидії проявам дискримінації та сексуальних домагань на робочому місці серед військовослужбовців. Її роботою опікуватиметься радниця Головнокомандувача ЗС України з гендерних питань» – зазначено у повідомленні.

 


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: