Завантаження ...
banner
banner

Ніжинцям пропонують бесіду з психологом. Відповідаємо на питання: "Як відучити дитину від соски?"

Нещодавно редакція mynizhyn започаткувала нову рубрику «Бесіда з психологом». Ніжинцям пропонувалося надсилати на електронну адресу mynizhyn.com@gmail.com свої листи з описанням проблем та питань, що хвилюють.

психолог, Ніжин, психологічне_здоров'я, консультації
Нещодавно редакція mynizhyn започаткувала нову рубрику «Бесіда з психологом». Ніжинцям пропонувалося надсилати на електронну адресу mynizhyn.com@gmail.com свої листи з описанням проблем та питань, що хвилюють. Запити будуть розміщенні зверху статті, нижче надаватиметься відмовідь спеціаліста.

Перелік правил розміщення публікацій за посиланням: Ніжинцям пропонують безкоштовну бесіду з психологом.

Сьогодні, 27 січня, наш психолог відповідає на лист ніжинки Ю., яка написала коротенького листа на нашу електронну адресу ось з таким змістом: «Син смокче соску в чотири роки. Як його відучити? Не спить без неї, якщо впав або йому погано то кричить дати соску. Ховала, мазала гірчицею і нічого не дало.»

Дорога, Ю., відповідь на твоє питання розпочну з інформації про вроджений і безумовний смоктальний рефлекс. Зазвичай він повністю згасає до 3 років життя дитини.Смоктальний рефлекс у дитини один з найсильніших. Він формується в перші дні життя, а задатки його проявляються ще в утробі матері: на УЗД часто буває видно, як малюк тримає в роті свій пальчик. Рефлекс згасає приблизно в 1,5-2 роки, після 2 років смоктання соски вже звичка.

Хоча соска і допомагає відчути себе в безпеці і заспокоїтися, краще своєчасно відучити дитину від її використання. Що робити, якщо момент був втрачено? 

Соска задовольняє природну потребу в смоктанні і допомагає дитині заспокоїтися. Смоктальний рефлекс починає згасати самостійно, як правило, діти самі позбавляються від нього повністю. При цьому одна дитина спокійно розпрощається з соскою в 1,5 року, а інакше буде комфортно з нею розлучитися в більш пізньому віці.

Найголовніше завдання батьків полягає не в тому, щоб відучити дитину від соски, а в тому, щоб навчити її обходитися і жити без неї.

Відлучати дитину від соски потрібно поступово і м'яко. Не забирайте її відразу, поволі скорочуйте час смоктання

Ні в якому разі не використовуйте жорсткі методи - змащувати соску гірчицею, демонстративне викидання, сварки та покарання дитини і т.ін.

Дуже важливо навчити дитину заспокоюватися без допомоги соски. Якщо він розхвилювався по будь-якій причині, просто будьте поруч, обіймайте, говорить йому лагідні слова, допомагайте впоратися з неприємністю.

Можна провести разом з дитиною ритуал прощання з соскою. Після цього потрібно заховати її в затишному місці, віддати комусь або подарувати. Але попередньо потрібно обов'язково проговорити цю ситуацію з дитиною, пояснити, що соски великим дітям вже не потрібні, сказати, що ви радієте тому, який вже у вас дорослий син або дочка.

Відмова від соски не така проста задача, особливо якщо дитина не може без неї заснути або заспокоїтися.

Причини смоктання соски після 2-3 років зазвичай полягають у підвищеній тривожності дитини.

Джерелами тривожності можуть бути наступні причини:

-Сварки батьків, близьких;
-Фізичні покарання дитини;
-Погрози, залякування;
-Раннє відлучення від грудей;
-Материнська депривація і, як наслідок, порушення прихильності

Що робити, щоб знизити підвищену тривожність у дитини?

-Спробуйте звернутися до підсвідомості дитини поки вона спить. Підійдіть до ліжечка малюка через 20-30 хвилин, переконайтеся, що він спить, злегка доторкніться до його ручки або голівки вимовляючи (спочатку подумки, а потім вголос) фразу за фразою:
- Я тебе дуже сильно люблю.
- Ти найдорожче і рідне, що у мене є.
- Ти моя рідна частинка, рідна кровинка.
- Я і тато тебе дуже сильно любимо.

-Перегляньте свої дитячо-батьківські відносини. Наприклад, авторитарний стиль виховання формує тривожну особистість.
-Слухайте спокійну тиху музику.
-Приймайте перед сном теплу ванну з морською сіллю.
-Пограйте в терапевтичні ігри. Можна використовувати фарби, виплеснути емоції на папір різними кольорами, малювати пальчиками, ліпити разом фігурки з тіста або пластеліну.

Паралельно з опрацюванням підвищеної тривожності складіть казку про зниклу соску: малюкові так буде легше з нею розлучитися.

І, найголовніше, любіть безумовно! Дитині дуже важливо, щоб вам було цікаво спілкуватися з ним. Щоб ви дивилися йому в очі, розмовляли про все, раділи йому, гладили, цілували і розуміли.

Матеріал підготовлений з використанням додаткових інформаційних джерел
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: