Завантаження ...
banner
banner

Вакцинуватися, чи ні: що думають ніжинці?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я більше ніж у 30 країнах світу розпочалася вакцинація проти коронавірусу. Вже у лютому вона може початися і в Україні. Про це неодноразово говорив прем’єр Денис Шмигаль та профільний міністр Максим степанов. Адже в лютому Україна очікує перші вакцини від коронавірусу в рамках програми COVAX.

Ніжин, вакцина, ковід

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я більше ніж у 30 країнах світу розпочалася вакцинація проти коронавірусу. Вже у лютому вона може початися і в Україні. Про це неодноразово говорив прем’єр Денис Шмигаль та профільний міністр Максим Степанов. Адже в лютому Україна очікує перші вакцини від коронавірусу в рамках програми COVAX. 

Передбачається 5 етапів безкоштовного вакцинування, зокрема для лікарів, військовослужбовців, усіх груп ризику. Вакцинація буде добровільною.

Mynizhyn вирішив запитати, що думають про вакцинацію, яка вже не за горами, ніжинці. Чи готові вакцинуватися? Які аргументи "за" і "проти" мають.



Ольга Гроздовська, викладачка Ніжинської дитячої хореографічної школи:

- Маю внутрішні недовіру та переживання. Багато спілкувалася з цього приводу  з рідними, друзями. Думаю вакцинація не буде безкоштовною та за доступною ціною. Сумніваюся, щодо дієвості вакцини. Приміром, мої знайомі, що нині проживають в Ізраїлі, вже пройшли обов’язкову вакцинацію. Їм кололи вакцини американського походження. Але цей процес у світі лише розпочався і немає гарантій, щодо сильних побічних ефектів та реакцій. Час покаже.



Андрій Гомоляка, заступник керівника КП "ВУКГ" з питань прибирання та озелення міста:

- До вакцинації треба підходити обережно. Не поспішати. Наявним вакцинам на даному етапі я не довіряю. До того ж, чи отримає Україна  найякіснішу вакцину? Як вплине препарат на здоров’я, адже у кожного воно різне. Я на вірус не хворів. Узагалі погоджуватися на вакцинацію потрібно за умов підтвердження ефективності. Якщо буде більше підтверджень, що повторних захворювань на вірус немає. Вакцина стійка до мутованих штамів, не викликає ускладнень. Варто зазначити, що подібну інформацію треба брати з перевірених джерел.




Владислав Лях, головний спеціаліст сектора інвестиційної діяльності Ніжинради:

- Я готовий вакцинуватися і не поділяю міфів про шкідливість вакцини та всесвітню змову фармакологічних корпорацій. Основним мотивом для мене є вимушений і не найкоротший лікарняний, який отримуєш унаслідок хвороби. Так пропускаєш багато важливих речей. Перехворівши COVID-19, я зрозумів, що найважчим для мене була не сама хвороба, а ізоляція. На мою думку, питання вакцинації – це про суспільну відповідальність. Звісно, вакцина це серйозно, тому спершу треба перевіряти своє здоров’я і радитися з лікарями.


Наталія С., держслужбовець:

- Я не готова вакцинувати ні себе, ні свою дитину. Хоча мій син має всі щеплення. Жодного не пропустили. Я купувала препарати від перевірених виробників. Щодо вакцини від ковіду, нема підтвердження яка саме буде. Щодо тих, які нам обіцяють, виникають питання. Де вона вироблена, як її постачали і т. д. Немає і підтвердження як відреагує імунна система через пів року. Найближчі місяці точно почекаю. Хочу пересвідчитися в ефективності цих заходів. Спершу треба вакцинувати нашу Верховну раду. Можливо тоді у людей виникне більше довіри до вакцинації.



Костянтин Смалій, голова ГО «СКЄ Спарта»:

- Вакцинуватися, чи ні - право і відповідальність кожного. Це треба розуміти. А ще все досить швидко змінюється. І про конкретну результативність тієї, чи іншої вакцини говорити ще зарано. На даний  час я не готовий робити вакцинацію собі і сім'ї. Будемо слідкувати як відбувається вакцинація у світі, які побічні реакції виникають, що рекомендують медики.



Тетяна Гулицька, жителька Ніжина:

- Вірус дуже небезпечний, переноситься надзвичайно важко. Хто перехворів мене зрозуміє. У таких людей виробляються антитіла, проте ніхто не знає, як надовго їх вистачить. Тому я за вакцинацію. Потрібно боротися проти хвороби, яка так швидко розповсюджується. Тим більше треба убезпечити групи ризику. Звісно, перед вакцинацією слід радитися з лікарем. Знати в якому стані ваше  здоров’я. Вважаю так можна попередити ускладнення і мінімізувати їх.




Наталія Радченко, підприємець:

- Вакцина не пройшла потрібних випробувань. Для цього потрібен час. Поспіх тут зайвий, бо може обернутися непередбачуваними наслідками. Поки що точно вакцинуватися не буду.



Сергій Циганков, доцент кафедри хімії та фармації Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя:

- Щодо вакцинації є чимало але. Наразі в Україні відсутні сертифіковані вакцини. Російська вакцина – не пройшла весь цикл випробувань. Ефективність китайської вакцини, яку планує закупити Уряд,  близько 60%. Вакцина відомих виробників в Україну офіційно не постачається. Крім того, виникають питання щодо її транспортування та зберігання, а саме підтримання необхідного температурного режиму (–70 °С). Існує ще багато чинників (мутація самого вірусу, індивідуальна алергічна реакція та побічні ефекти дії вакцини, які не можливо встановити і вивчити за такий короткий час тощо), що не дозволяють однозначно відповісти на питання: вакцинуватися чи ні?

Людмила, продавець:

- Я, напевно, більше боюся вакцинуватися, ніж не хочу. По-перше, багато питань до самої вакцини. Чи ефективна вона? Чи не буде наслідків для здоровя? Чи вже краще так перехворіти і отримати піврічний імунітет і память клітин? Напевно, я таки не готова вакцинуватися.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: