Завантаження ...
banner
banner

Велика риба, підтоплення Мигалівки та ще декілька цікавих фактів про Остер

Остер, зимова риболовля, підтоплення Ніжина, затоплення Мигалівки

У нього впадають 65 малих річок і струмків, в його водах водиться амур на 5 кілограмів, колись по ньому ходили великі кораблі. Що з цього правда, а що вигадка дізнавалися журналісти сайту mynizhyn.com дізнавалися у провідного інженера з використання водних ресурсів Деснянського БУВР Юрія Бондаря

Отже, декілька цікавинок про головну водну артерію міста – Остер.

Чи є користь річкам від сніжних зим? - Живлення річок на Чернігівщині відбувається за допомогою опадів, а в меженний період року (найнижча водність водного об’єкту) річка живиться ґрунтовими водами. Річка Остер не виключення. Головна водна артерія Ніжина являється рівнинною річкою і режим живлення в даному випадку переважно сніговий. Тому, чим більше снігу взимку тим повноводніші річки влітку. Минулорічне літо було дуже посушливим. Чи чекати такого в майбутньому? -Дефіцит вологи та проблеми наповненням всіх водних об’єктів у Ніжині та Чернігівщині зокрема спостерігаються вже декілька років. Причиною є глобальна зміна клімату, підняття середньорічної температури, зими практично безсніжні. Чи збільшиться рівень води в Острі через сніжну зиму? - Рівень води в Острі ми регулюємо за допомогою двох руслових шлюзів. Одна регулююча споруда - русловий шлюз №13, знаходиться в урочищі Ветхому за Ніжином та Русловий шлюз №15, що знаходиться неподалік ЗОШ №5 біля зони відпочинку. - Перед початком проходження весняної повені, що проходить у березні-квітні, спеціалісти Деснянського БУВР пропускають повеневі води через обидва руслові шлюзи. - Після закінчення повені затвори на регулюючих спорудах закриваються і ми тримаємо рівень на стабільній відмітці. Річка Остер завжди зарегульована по Ніжину на відмітці 2 метри. Навіщо Остер фіксують на одному рівні? - По-перше, щоб Остер був повноводним. - По-друге, задля збереження біоресурсів. Розумію, що багато активістів й небайдужих громадян говоритимуть про змиття біомаси підчас проходження весняного паводку, але не треба забувати, що відбувається не лише змивання, а й заходження біологічного різноманіття зверху по течії. - По-третє, якщо рівень Остра перевищить 2м.30 см., то необхідно буде проводити скид надлишкової води. В протилежному випадку відбудеться підтоплення приватних домогосподарств в районі Мигалівки, а також підвалів газового господарства та музичної школи, що знаходяться між газовим (інститутським мостом) та Графським парком. Взимку з’явилися фотографії рибалок та інформація про велику рибу, що мешкає в нашій водній артерії. Це правда чи фотошоп?

Читати по темі: Вдала риболовля на території Ніжина: амур, жерех та щука - Дійсно, важко повірити, але така риба насправді курсує нашим Остром. Зловити цих велетнів вдалося через задуху, саме через брак кисню риба підходила до проталин де її легко можна було спіймати. - Саме цієї зими в річці спіймали щуку 4 кілограмів, амура близько 5 кг. Навіть є гіпотеза, що назва річки Остер походить від великих риб осетрів, які начебто раніше в ній водилися. Чи чекати ніжинцям розливу річки в цьому році? -Всі гідротехнічні споруди в межах міста знаходяться в справному стані, а саме вони регулюють рівень води в Острі. При своєчасному реагуванні на підняття рівня води ми забезпечуємо оптимальний рівень наповнення водойми в межах міста на позначці 2 метри, тому розливу річки й підтоплення не буде. Остер насправді був настільки глибоким, що по ньому курсували човни? -Візуально Остер дійсно виглядав широкою річкою, але насправді більшість його прибережної території була заболоченою. Тому, в 30-х роках минулого століття почали проводити меліоративні роботи з випрямлення, звуження та поглиблення русла. Єдине що курсувало по цій річці – маленькі рибальські та торгові човни.

Спілкувалася Лілія Журко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: