Завантаження ...
banner

Лише в трьох містах на Чернігівщині залишаться школи для старшокласників. Відео

Новгород-Сіверський та Семенівка, а також інші колишні райцентри з населенням до 50 тисяч людей можуть лишитися без ліцеїв. До 2024 року міські та обласні ради мають визначитися, які школи стануть початковими, а які – гімназіями чи ліцеями.

Ніжин, ліцей, Чернігівщина

Новгород-Сіверський та Семенівка, а також інші колишні райцентри з населенням до 50 тисяч людей можуть лишитися без ліцеїв. До 2024 року міські та обласні ради мають визначитися, які школи стануть початковими, а які – гімназіями чи ліцеями. Останні, де навчатимуться старшокласники, можуть створити громади з населенням 50 тисяч плюс. На Чернігівщині – це Чернігів, Ніжин і Прилуки.

Про це повідомляє Суспільне.

Учні Семенівської гімназії №2 в своїй школі зможуть довчитися до 9 класу. Далі на 10-11 клас, згідно зі змінами у законодавстві про освіту, їм потрібно буде вступати до ліцеїв.

«На сьогодні, відповідно до чинного законодавства, ми не маємо можливості самотужки створити ліцей, щоб забезпечити профільну освіту нашим старшим діткам», – розповідає начальниця відділу освіти Семенівської міськради Олена Кресс.

Найближчий ліцей до Семенівки буде у Чернігові – за 180 км, бо ліцеї можуть створюватись лише у містах з чисельністю понад 50 тисяч чоловік.

В Чернігівській області, окрім Чернігова, десяти-одинадцятикласників навчатимуть в Ніжині та Прилуках. Туди семеніським школярам їхати ще далі.

«Шлях Семенівка-Чернігів на легковому автомобілі займає 3 години. Автобус буде йти десь 4 години. Ще плюс 45 км до тих 180 км, якщо забирати старшокласників Костобобрівської та Машівської шкіл», – говорить Олена Кресс.

Якщо будуть прийняті зміни до законодавства, які зараз розглядає парламент, на базі цієї школи можливо утворити ліцей, каже Олена Кресс. 250 учнів вистачить для 4 паралелей у кожному класі, як того вимагає закон. Однак, на сьогодні школи Семенівки не мають гуртожитків.

«Якщо возити не кожного дня, а як планується – в понеділок привозять на навчання, в п’ятницю забирають, тому треба створювати пансіон», – говорить Олена Кресс.

Найближче, куди можна було б підвозити семенівських школярів, це Новгород-Сіверський – центр новоствореного укрупненого району, до якого з нового року увійшла і Семенівська громада. До нього 60 км.
Однак, і в Новгороді-Сіверському нема 50 тисяч населення.

Якщо в Новгороді-Сіверському не буде ліцею, то місцевим старшокласникам, як і семенівським, доведеться їхати на навчання за 200 км – до Чернігова, чи ще далі – до Ніжина або Прилук.

У Новгороді-Сіверському є дві гімназії. За словами начальника відділу освіти Новгород-Сіверської міськради Павла Верченка, обидві підходять для того, щоб на їх базі створити ліцей.

«У нас на сьогодні навчається 2000 учнів в громаді. І разом з тим місто стало райцентром укрупненого району. У Новгороді-Сіверському повинен бути ліцей. Педагогічний колектив гімназії готовий до того, щоб у них на базі закладу працював академічний ліцей. Є відповідний рівень – багато вчителів-методистів, багато з них мають вищу категорію. Якщо взяти іншу гімназію, безпосередньо засновником якої є обласна рада, це Новгород-Сіверська державна гімназія – це заклад інтернатного типу, який має свій гуртожиток, в якому можуть цілодобово знаходитись діти, він також достатньо великий», – сказав Павло Верченко.

Чи навчатимуться старшокласники в Новгороді-Сіверському після 2024 року, залежить від того чи внесуть зміни в законодавство про освіту. По-друге, каже Павло Верченко, має бути рішення обласної ради, як органа місцевого самоврядування, який дозволить це зробити.

Що про такі зміни думають вчителі теперішніх шкіл у віддалених районах області, учні та їхні батьки, дивіться у сюжеті.

Суспільне написало запит до Міністерства освіти, щоб з’ясувати, які саме альтернативні законопроекти мають розглянути у Верховній Раді і як ці зміни вплинуть на освіту в регіонах. Чи дозволять громадам з населенням меншим від 50 тисяч створювати ліцеї і як школярам з віддалених районів організувати постійне проживання у ліцеях бодай з понеділка по п’ятницю. Відповіді на ці запитання оприлюднимо, щойно їх отримаємо.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: