Завантаження ...
banner

У Ніжинському районі створюють музей, який перенесе відвідувачів на півтора століття у минуле

У Батурині, Ніжинського району, 18 травня розпочне свою роботу музей «Козацький двір». Він відтворить життя та побут відомої на Чернігівщині козацької родини Микити Махно.

Ніжинський_район, музей, Батурин

У Батурині, Ніжинського району, 18 травня розпочне свою роботу музей «Козацький двір». Він відтворить життя та побут відомої на Чернігівщині козацької родини Микити Махно.

Про це повідомляє Суспільне з посиланням  на старшу наукову співробітницю Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» Оксану Ломко.

Музей розташований на території Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця». У 2015 році будинок заповіднику подарувала Конотопська місцева організація «Світанок». Ремонтні роботи проводились поетапно, протягом шести років, і лише цього року завершилися.

«Це буде не просто музей. Це буде некласичний музей, некласична екскурсія. Це - інтерактивний музей, який розповідатиме історію козака. Коли ви зайдете до цього музею, коли переступите поріг, ви зможете поринути у 1864 рік. Цей рік дуже важливий, адже він ходив до місцевих органів і підписував документи для того, щоб підручники були на українській мові, адже до цього був підписаний Валуєвський циркуляр в 1863 році, який забороняв це робити. Він був освіченою людиною, він знав історію, тому він відстоював це право, щоб книжки були українськими, щоб навчання було на українській мові», - розповіла Оксана Ломко.

В музеї відвідувачів зустрічатиме жінка, яка буде у ролі дружини козака. І це - особливість музею. Жінка розкаже історію життя своєї родини.

«Вас зустріне господиня, яка допоможе пережити частинку свого життя. Яка розповість історію своєї родини, як вона одружилася, про свою сім’ю, як вони отримали цей будинок, чим вони займаються. Ця родина, враховуючи те, що вона була заможна, займалася і млинарством, і торгівлею. Все це буде відображено в козацькому дворі, адже це є комплекс», - каже Оксана Ломко.

 У музеї зібрані оригінальні книги, речі, посуд ХІХ століття. Також є стародавня піч, яка працює до сьогодні.

«Всі експонати відтворюють життя козацької родини 19 століття. Все оригінальне, до якого можна буде доторкнутися, для того, щоб відчути дух саме того століття. В будинку проводитимуться майстер-класи, ви зможете скуштувати борщ батуринський у печі», - розказала жінка.

 Відкриють музей 18 травня.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: