Завантаження ...
banner
banner

Працівники Ніжинського виконкому без премій, або Реалізація нових проєктів

10 березня у малій залі міськвиконкому було проведено першу щомісячну нараду по проєктам та програмам, які планують реалізувати у Ніжині, де обговорили встановлення чітких термінів їх виконання і перехід до планової роботи

 

алгоритм, ідеї, нарада, проєкти, радник міського голови, реалізація, робота, С. Охонько, Ніжин
Задля більш ефективного результату діяльності влади в реалізації нових проєктів та програм та детального контролю над їх виконанням запроваджено нову методику на основі SCRUM підходу (підхід управління проєктами для гнучкої розробки програмного забезпечення. SCRUM чітко робить акцент на якісному контролі процесу розробки). А також для налагодження комунікацій між виконавчою гілкою влади і депутатським корпусом, взаємодії між відділами та управліннями у співпраці, 10 березня у малій залі міськвиконкому було проведено першу щомісячну нараду по проєктам та програмам, які планують реалізувати у Ніжині, де обговорили встановлення чітких термінів їх виконання і перехід до планової роботи.

Повідомляє Нежатин.

Також обговорили введення системи KPI в роботу працівників виконавчої гілки влади: KPI (ключові показники ефективності) – показники діяльності підрозділу, які допомагають організації в досягненні стратегічних і тактичних цілей. Тобто, як було озвучено в ході наради, премії мають отримувати ті працівники, які не тільки виконують свої функціональні обов’язки, а й пропонують покращення, вносять нові свіжі ідеї в поєднанні з чітким шляхом реалізації її й самі беруть участь в ній.

Нарада пройшла під головуванням радника міського голови, депутата Ніжинської міської ради Сергія Охонька. На заході були присутні депутати міськради, голови депутатських комісій, представники УЖКГ та Б, економічного відділу, інвестиційного, інформаційного, відділу архітектури та містобудування, голова управління комунального майна.

 Радник міського голови С. Охонько підкреслив, що вкрай важливо чітко визначити механізми, дорожню карту та покрокові терміни, в які планується реалізувати ці проєкти. Їх багато, але всі об’єднує спільна мета: вони націлені на покращення різних сфер життєдіяльності Ніжина, щоб містяни відчували себе більш комфортно у рідному місті, а інвестори мали на увазі Ніжин як потенційно привабливий об’єкт.

Отже, детальніше…

Головуючий почав інформування з прийнятого рішення про відкритий конкурс на кращу візуалізацію парку Шевченка та повідомив, що після обговорення з громадою та фахівцями буде визначений переможець і його проєкт буде виставлено на Прозорро для пошуку проектантів, які за найменші кошти виконають технічне рішення.

Наступний крок – це визначення з фінансуванням, адже буде декілька джерел: кошти грантів, міського бюджету та комерційних структур, які забажають інвестувати в даний проєкт. Начальник сектора інвестиційної діяльності та енергоефективності відділу економіки та інвестиційної діяльності Тетяна Плетньова повідомила, що процес пішов, бажаючі є, і вже надійшло 5 запитів. С. Охонько підкреслив, що до кінця тижня проєкт має бути розміщено на всіх платформах та в соціальних мережах. Головне завдання – задіяти максимально більшу частину фахових фрілансерів з Інтернет спільноти.

Наступний крок, про який повідомив радник, це подібний конкурс з подальшим алгоритмом дій по Графському парку. Вже зараз потрібно вивчити та проаналізувати деталізацію історичних та ботанічних пам’яток, визначення меж та інших важливих елементів, і, враховуючи досвід з конкурсом по парку Шевченка, запускати цей проєкт в роботу.

Авіалогістичний центр – має стати рушійною силою в системному розвитку економіки нашого регіону. «Ми, як місто, повинні максимально і ефективно використовувати ті ресурси, які маємо: у Ніжина є діючий аеродром і вільні землі навколо нього! Цей об’єкт повинен приносити дохід у місцевий бюджет, розвивати інфаструктуру і економіку», – повідомив головуючий та наголосив про максимальне розповсюдження інформації про проведення тендеру на АвіаХаб, адже цього тижня проєкт запустили на Прозорро.

Розробити дизайн-код міста – це комплексний підхід до візуального впорядкування та формування естетики зовнішнього вигляду міста, що також переслідує завдання доступності та зручності користування містом та його інфраструктурою. Було вирішено протягом місяця підшукати фахівців, розробити пропозиції та дізнатися вартість, залучивши до творчого процесу міських архітекторів, істориків та краєзнавців, а технічні рішення в разі неможливості, або тривалості у часі, віддати на аутсорсінг спеціалістам з інтернет простору на конкурсний засадах.

Наступне короткострокове завдання – розробити комплексну схему тротуарів в історичній частині міста (від парку Шевченка до річки Остер (з двох боків), враховуючи кольорова гамму і елементи благоустрою. «За три роки ми повинні збудувати повноцінну систему тротуарів по історичній частині міста, тому, маючи заплановану схему, покроково будемо її реалізовувати», – підкреслив С. Охонько.

2 тижні виділили для розробки пропозицій щодо місць для восьми майбутніх громадських просторів (3 мікрорайон, Космонавти, Амосова, район Желєзки, Гуньки, Круча, Мигілівка, Овдіівська). Тут планують облаштувати осередки для відпочинку та спілкування. «Жителям мікрорайонів для відпочинку та спілкування необов’язково їхати в центр міста, у них на районі мають бути локації, де вони з задоволенням могли б провест свій час», – наголосив головуючий.

Однією з важливих програм є приведення до естетичного вигляду фасадів будинків, парканів інших об’єктів благоустрою по центральним вулицям: Прилуцька, Шевченка, Батюка, Московська, Гоголя. На нараді було прийнято термін подання її на наступну профільну депутатську комісію з питань ЖКГ. У цьому напрямку вже є позитивні напрацювання, адже більше місяця досить продуктивно працював відділ благоустрою на чолі з Наталією Бойко, але ця програма вимагає системної роботи, врахування кольорової гамми, шаблонів парканів, тому до роботи в цьому напрямку терміново потрібно включитися й відділу архітектури. «Потрібно дослідити досвід інших міст у співпраці із власниками приватних садиб, – зауважив С. Охонько. – Тільки по одній вулиці Батюка маємо дві розвалені будівлі, які псують обличчя міста. Ми повинні спонукати власників привести до ладу їхні домоволодіння, інакше – включайте адміністративні важелі впливу та ЗМІ. Чим може допомогти влада, тим ми допоможемо, але фінансувати роботи приватного сектору ми не в праві. Можливо, розгляньте варіант з соціальними угодами. Тим не менше, ці питання ми маємо закрити найближчим часом».

 

Програму по «холодному асфальту» обговорили з заступником начальника УЖКГ та Б С. Сіренко. Ремонті роботи доріг проводяться після тендерних закупівель і в більшості за три-чотири місяці завершуються із-за використання коштів. А інші вісім-дев’ять місяців дороги практично не ремонтуються. Тож була запропонована програма по профілактиці та своєчасному ремонті доріг. Використовуватиметься так званий «холодний асфальт», який може застосовуватися практично при будь-який погоді. Головне його завдання – ліквідація дірок, які тільки-но з ‘ явилися і недопущення розширення до небезпечних дорожніх ям, до яких ми так звикли. Вирішили визначити відповідальних за профілактичний ремонт і щотижнево проводити огляд всіх асфальтових автодоріг та своєчасно проводити профілактику. Але підійти до цього системно: визначити, де планується ремонт картами, де капітально, а де застосувати холодне асфальтування – усе має бути чітко прописано в програмі, яку потрібно винести вже на наступну профільну комісію ЖКГ та бюджету.

В найближчі місяці розпочнеться реконструкція пішохідної вулиці Гоголя, тому задля інформування та налагодження комунікацій з підприємцями до кінця наступного тижня вирішили провести зустріч з орендарями лавок та інших магазинів по вулиці Гоголя. Також головним пріоритетом є визначення всіх підземних комунікацій та розробка заявки по фінансуванню додаткових робіт на наступну комісію по бюджету. «За два тижні ми повинні бачити проєкти по вулиці Гоголя, і оголосити тендер на виконавця робіт, поспілкуватися з усіма підприємцями, адже в більшості фасади їх магазинів потребують ремонту. І ми повинні зробити комплексний ремонт вулиці Гоголя і кожен має розуміти свою межу відповідальності. Також підрядними організаціям, які будуть брати участь тендері, чітко прописати тротуарну плитку, щоб не було такого, як з парком Гоголя, де два роки тому робили ремонт, а вже плитка місцями розсипається», – підкреслив С. Охонько.

Стосовно вулиці Богушевича (за майбутнім РАЦСом) – уже прийняте рішення про розробку проєкту її реконструкції. Проєкт має бути готовий до кінця березня. Присутні обговорили, як було зазначено, незграбний об’єкт – гаражі, що знаходяться у центрі парка Лисянського і фонтана. Цю кимось обмальовану споруду запропонували виставити на продаж як об’єкт продажі нерухомого майна з відповідним призначенням, яке б доповнювало історичний центр, а не паплюжило його. Можливо, хтось із підприємців виявить бажання облаштувати на цьому місці кафе чи іншу цікаву локацію.

Потрібно вирішити питання по підприємцю, який огородив парканом по вулиці Гоголя біля школи, і своєю майбутньою будівлею закриватиме вікна навчального закладу. Втім, зі слів присутніх, він обіцяє гідне освітлення в класі. Це питання треба довивчити і пришвидчити наведення ладу в центрі вулиці Гоголя, тож містобудівна рада повинна прийняти остаточне рішення (за 2 тижні).

РАЦС «переїжає» в будівлю УПСЗН: депутати виділили 300 тисяч на ремонт РАЦСу, який мають виконати за 3 місяці. Поки що РАЦС і УПСЗН «ділитимуть» одну будівлю, а коли звільниться приміщення, де нині знаходиться аптека №13 на початку вулиці Овдіївська, пройде ремонт, обладнають кабінети, управління «переїде» на Овдіївську. Тож було прийняте рішення поставити термін по ремонту не більше трьох місяців і прискорити вирішення юридичних питань з РАГСом, щодо зміни їх перебування.

Також вирішили на наступну комісію ЖКГ та охорони здоров’я підготувати перші кроки по проведенню аукціона на право оренди водолікарні та прийняти остаточне рішення про використання так званої «200-ї аптеки» Ніжина, що на Озерній. Приміщення колишньої аптеки вже три роки стоїть нікому не потрібне, на даху почали рости бур’яни. Люди, які живуть поруч, почуваються некомфортно з таким «сусідством». А, між тим, приміщення можна б здавати в оренду, і це б принесло прибуток у міський бюджет, чи розмістити там медичний, або якийсь інший заклад.

Наступним було рішення протягом місяця проінвертаризувати всі приміщення, які не використовуються КП, службами, управліннями, і вивчити можливість здачі їх в оренду, або приватизацію. Це ж стосується й орендаторів земельних ділянок. Було наголошено, що серед останніх є такі, що системно не сплачують за землю, тому з ними варто розірвати договір. У такому разі з’явиться можливість знову подати ці ділянки з аукціону, чим збільшиться надходження до міськбюджету. Повний список неплатників передати на всі профільні комісії для розуміння депутатами у прийнятті подальших рішень щодо цих осіб.

Новий басейн по Незалежності – до кінця березня має бути завершене розроблення проєктно-кошторисноі документації. Адже відсутність даного кінцевого рішення блокує вирішення питання по фінансуванню першого етапу будівництва. Вирішено на початку наступного тижня провести відеоконференцію з усіма учасниками цього процесу, щоб прискорити процес завершення проєктування.

Місяць виділили на проведення нового конкурсу по валідаторах і розробці картки ніжинця, яка б чітко фіксувала пасажирообіг, фінансові надходження, використання пільговиками переїзду в автобусах і, виходячи з цього, мали б об’єктивні дані для формування тарифу на пасажирські автоперевезення. Також наголосили на перспективі GPS-навігації в кожному автобусі. «Це вимога часу, – підкреслив С. Охонько. – На будь якій зупинці людина зможе бачити зі свого смартфона, де автобус і за скільки хвилин його чекати».

Приділили увагу темі паркування в Ніжині. Його назвали збитковим, тому вирішили протягом місяця вивчити варіанти паркування по іншим містам. Це має бути системне рішення не тільки парковки, а правильного паркування на дорогах: у разі порушень буде застосовано евакуатор. Доручено протягом місяця інвестиційному відділу розробити як технічне рішення, так і алгоритм прийняття владою відповідних рішень.

Розробка проєкту використання сонячних батарей на землях комунальної власності: у Ніжині є дві локації, які мають призначення для використання сонячних батарей. Важливим є той факт, що сонячні батареї швидко окупаються і можуть забезпечувати електроенергію КП міста, а це – суттєва економія. Даний проєкт непростий і потребує суттєвих кредитів від міжнародних інституцій, тож було вирішено, що цим питанням буде займатися інвестиційний відділ. Термін вивчення цього питання – місяць.

Були озвучені й перші кроки в реалізації проєкту приватно-державного партнерства по створенню АвтоХаба. Зараз тривають пошуки інвестора, який на нашій земельній ділянці збудує паркувальний майданчик для перевантаження та відстою вантажних автомобілів задля ліквідації довжелезних черг фур на наших дорогах.

У Ніжині є інвестиційно привабливі ділянки, де можна створити індустріальні парки. Це практика Європи, Америки: підприємцю цікава не «гола земля», а земельна ділянка з діючими комунікаціями. Тому для початку на розгляді депутатів буде 2-3 земельні ділянки, термін визначено місяць. Керівник управління майна Ірина Онокало має певні напрацювання, які й винесе на розгляд профільної депутатської комісії.

Проєкт – фандрайзінг. Це платформа, де як юридичні, так і фізичні особи, можуть долучатися своїми грошима до реалізації запропонованого проєкту. Наприклад: є ідея – відремонтувати тротуар. Вибудовується домовленість: кожен житель вулиці, де є цей тротуар, вкладає, скажімо, 500 грн, влада додає 500 тисяч. Це і співраця, і, вклавши у це власні кошти, ніжинці більш бережно ставитимуться до цього майна і таким чином ми більше зробимо в місті гарних справ.

За два тижні відділ економіки на чолі з Тетяною Гавриш має надати пропозицію і дорожню карту по оптимізації комунальних підприємств Ніжина. Є КП, які дублюють функції відповідних управлінь чи відділів. Оптимізація повинна пройти зі збереженням фахівців, а тих, хто ставиться до роботи легковажно, потрібно визначити і запропонувати пошукати роботу в іншому місті. Також вирішили доручити Людмилі Писаренко разом з відділами економіки та благоустрою розробити список боржників та громадян, які порушують правила благоустрою, цей список отримають усі голови комісій. Адже на профільних комісіях приймаються важливі рішення, наприклад, надання в оренду і т.п, а, якщо ця особа є в такому списку, не платить за оренду, не виконує положення, то і ставлення до неї буде відповідне, але згідно чинного законодавства.

Закінчуючи нараду, Сергій Охонько підкреслив: «Усі наші проєкти засновані на добрі, любові й гармонії, й реалізуються для людей, аби їм жилося в рідному місці комфорно і щасливо. Ми реалізуємо їх, якщо кожен з нас щиро до цього прагнутиме. Тож завдання керівників: донести і передати це бажання кожному з ваших підлеглих».

Наступна нарада відбудеться за місяц, з радістю будуть вислухані нові ідеї від депутатів та відповідних структурних підрозділів міської ради, а також заслухані результати по питаннях, які було поставлено на чіткий контроль.


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: