Завантаження ...
banner
banner

Двох начальників облдержадміністрації притягнуть до відповідальності

Зараз в облдержадміністрації притягують до відповідальності двох начальників.


1. Народу приємно, коли начальство лають, звільняють, саджають...


Легко вигнати з роботи того, хто перебирає картоплю. Хазяїн розізлився, гаркнув: «Геть з двору!», і пішов Василь, похиливши голову. Непросто звільнити держслужбовця. У тій же обласній державній адміністрації. Голова ОДА самостійно ні звільнити, ні навіть оголосити догану працівнику не може. Спочатку повинна розібратися і зробити висновки дисциплінарна комісія. Якщо вирішить, що держслужбовець — ангел, а не чорт, залишиться працювати.

По кожному випадку може скликатися окрема комісія. А може бути й така, що діятиме певний час. Це вже як заведено. Працює голова, секретар комісії. Повинно бути не менше трьох членів. З них — один з юридичною освітою, один — представник з «кадрів».

Рішення, точніше рекомендацію, мають винести за 45 днів. В окремих, особливо складних випадках можуть працювати і довше, максимум — до 60 днів.

Серед покарань:


1) зауваження;
2) догана;
3) попередження про неповну службову відповідність;
4) звільнення з посади державної служби.


Остаточне рішення, базуючись на рекомендації комісії, приймає голова ОДА. У нас, нагадаю, на цій посаді працює Анна Коваленко. Голова дисциплінарної комісії — її заступник Олександр Савченко.

Зараз в облдержадміністрації притягують до відповідальності двох начальників. 4 лютого голова Анна Коваленко видала розпорядження про дисциплінарне провадження щодо Валерія Дудка, директора департаменту фінансів. 9 лютого — щодо Богдана Кривенка, начальника управління капітального будівництва.

Народу, звичайно, приємно, коли начальство лають, звільняють, саджають. Та все має бути по закону.

2. «Це ж обличчя держави»



Станіслав Робота

— Я не член комісії, але ходжу на засідання. Запрошують, — про провадження щодо Валерія Дудка розповідає Станіслав Робота, керівник апарату облдержадміністрації. — Бо саме я подавав доповідну Анні Миколаївні (має на увазі Анну Коваленко, голову ОДА) стосовно фіксації ймовірного розлиття алкоголю паном Дудком.

Зафіксував керівника структурного підрозділу директора департаменту фінансів о 16.26 з відкритою пляшкою коньяку і відчував запах алкоголю в його кабінеті. В робочий час. Це було місяць тому.

Роботодавець, у даному випадку голова, у праві відкрити дисциплінарне провадження, — пояснює Станіслав Робота. — Своїм розпорядженням формує склад комісії. Дисциплінарна комісія на свої засідання запрошує учасників, розглядає процес, документи. І у підсумку — видає певні рекомендації перед роботодавцем, тобто головою.

— Кажуть, що Валерію Володимировичу за станом здоров’я випивати не можна. Може, то хтось лишив пляшку?


— Випивши і за кермо не можна сідати. Але ж сідають. Комусь не можна смаженого. І що?

Це недопустимо. Посадові особи ОДА фінансуються державою, і це обличчя держави. На нього покладено обов’язки фінансового органу. Він готує найбільш вагомий документ — бюджет області.

— Якось домовитися з вами не намагався?


— З тих пір бачився з ним безпосередньо на засіданні дисциплінарної комісії.

3. «Відсторонений, але на робочому місці»



Валерій Дудко

— Голова адміністрації мала право започаткувати дисциплінарне провадження. І воно зараз іде. Все інше — то вже (коли буде) результат, — говорить про ситуацію Валерій Дудко.

— Вперше таке з вами?


— На цій посаді — шістнадцятий рік. Якщо згадати, то у 2014 мене взагалі звільняли з роботи. Незаконно, — висловлює думку Валерій Володимирович. — Але я поновився за рішенням суду. Тому це мене особливо не турбує. Те, що мені пити не можна, — факт. А все інше — дочекаємось результатів розгляду дисциплінарною комісією. Вона офіційно створена, абсолютно законна. В термін. І все стане зрозуміло.

— Наразі працюєте чи відсторонені?

— Я відсторонений. Обов’язки виконує мій заступник Любов Жукова. Проте знаходжуся на робочому місці.

— Тобто, все ж працюєте?

— Посадових обов’язків не виконую, але на робочому місці.

— З попереднім головою таких конфліктів не було?


— Та у мене ні з ким конфліктів немає, — запевняє Дудко. — Вважаю себе помірковано-толерантною людиною. Не конфліктую і причин для того не бачу.

— Можливо, шукають привід для звільнення? Не натякали?

— Ніяких схожих розмов не було.

— З головою Анною Коваленко загалом які стосунки?

— Нормальні, робочі. Ми обоє на роботі, на посаді. Повинні думати за інтереси області, її мешканців.

— Якщо комісія визнає вас винним, оскаржувати будете?

— Вважаю, коли виконуєш закон, ніколи не постраждаєш. Правда переможе. За неї варто боротися.

* * *

Де накосячив Богдан Кривенко? Кажуть, справа стосується затримки у внесенні змін до декларації. Мовляв, вніс зміни не за 10, а за 11 днів. На день здачі матеріалу зв’язатися з ним не вдалося.


Богдан Кривенко

* * *

«Дисципліна, бовдури, повинна бути, бо інакше ви б лазили, як мавпи, по деревах…»

Ярослав Гашек. «Пригоди бравого солдата Швейка».

Марина Забіян, тижневик «Вісник Ч» №10 (1817), 11 березня 2021 року
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: