Завантаження ...
banner
banner

Муніципальна варта Ніжина про боротьбу з наркоторгівлею, благоустрій та бабусь

Уже третій місяць у Ніжині діє нове комунальне підприємство “Муніципальна служба правопорядку “Варта”. Як живе підприємство, які успіхи та проблеми має, над чим саме працює щодня і чи ефективно, читайте у матеріалі.

Уже третій місяць у Ніжині діє нове комунальне підприємство “Муніципальна служба правопорядку “Варта”. Як живе підприємство, які успіхи та проблеми має, над чим саме працює щодня і чи ефективно, читайте у матеріалі.

“Удень - рейди, вночі - правопорядок”

Офіс Ніжинської Мунварти розташовується у ветхій будівлі колишнього міського  РАЦСу, що на вулиці Богушевича. Про це говорить скромна саморобна табличка. У напівтемному коридорі зустрічає виконуючий обов’язки директора підприємства Віталій Сірик. Тут у варти кілька кімнат. Саме триває перезмінка. Муніципальна варта несе службу цілодобово. Інспектори-ревізори працюють за графіком - доба через дві. Всього їх шістеро.

Нещодавно у варти з’явилася офіційна форма. До складу спорядження інспектора входить ліхтарик та гумовий кийок.

- Ми забезпечуємо охорону публічного порядку на території Ніжинської територіальної громади разом з правоохоронцями, - розповідає Віталій Сірик. – Здійснюємо профілактику правопорушень. Інформуємо поліцію про вчинені злочини. Також охороняємо комунальне майно. Слідкуємо за благоустроєм. Ще складаємо попереджувальні матеріали та щодо притягнення до адміністративної відповідальності. Поки це приписи, тобто попередження. Переважна більшість ніжинців, які отримали такі матеріали, приміром, за порушення правил благоустрою, реагують з розумінням і швидко ліквідовують проблемні моменти. Ми не каральний орган. Нам краще, щоби людина зробила порядок, а не виписувати штраф. 

Якщо ж припис бажаного результату не дає, мунвартівці вдаються до крайньої міри, яку дозволяють їх повноваження - виписують протокол. Затим він направляється на розгляд адмінкомісії виконкому

Хоча Мунварта у Ніжині недавно, вже отримує десятки звернень від ніжинців про порушення правил благоустрою, випивох, чи наркозалежних, що заважають громадському спокою у дворах. Часто люди звертаються з проблемами, які в компетенції поліції, їх перенаправляють. 

- На звернення від людей намагаємося реагувати в першу чергу, - інформує виконуючий обов’язки директора Мунварти. – З цього починаємо робочий день. Також вдень здебільшого робимо рейди з питань благоустрою. Уночі більша потреба в підтримці правопорядку. Звісно, якщо розпивання, чи вандалізм, наші хлопці помітять вдень - мимо не пройдуть. Інспектори розподіляють між собою частини міста, які патрулюють протягом доби. Працюємо не тільки в центрі, а й у мікрорайонах. Раз на два дні наші патрулі об’їжджають окраїни. Стежать за правопорядком. 

Пересувається мунварта в основному пішки. Адже власного транспорту поки не має. Для патрулювання окраїн та інших далеких поїздок використовують власну автівку інспектора Романа Кучинського. За це чоловік ніяких коштів не отримує. Зізнається, так допомагає колегам, адже їздити треба, а Ніжин - місто не маленьке. 

У бюджеті Муніципальної варти, окрім заробітної плати, податків і комунальних послуг, закладені кошти й на щомісячну оренду автівки. Проте використати їх поки не можна, адже подібних послуг офіційно в нашому місті ніхто не надає.

“Закладчики” псують майно ніжинців

Інспектори-ревізори зазначають, найбільше приписів виписують саме за порушення правил благоустрою. Неправомірна реклама, невпорядковані території, обписані стіни, тощо.

Зізнаються, коли почали працювати, жахнулися масштабам безладу навкруги.  Приміром, на одній з будівель по вулиці Гоголя великими літерами роками “світило” нецензурне слово. І нікому не було діла. Хоча ресурсів для цього, наче, багато й не треба. Зв’язатися з власником і попросити ліквідувати прикрість, поінформувати про відповідальність, згідно законодавства, що варта і зробила. Подібних прикладів у інспекторів безліч. Адже, переконані починати треба з малого, а найголовніше з діалогу та роз’яснення законодавчих вимог і норм.

У мунварті Ніжина кажуть, що активно працюють над ліквідацією стихійної торгівлі. Це входить до їх компетенції. Коментують інспектори-ревізори і ситуацію з ліквідацією стихійного міні-ринку біля “Афганця”. Багатьох ніжинців обурило, як, мовляв, рука піднялася розганяти бабусь.

- Бабусь не розганяли, а пояснили суть їхнього порушення, - кажуть в КП “МСП Варта”. - Так само, як і торгувати їм ніхто не забороняв. Інспектори відреагували на звернення, яке надійшло від місцевих мешканців. Адже на місці “невинної” торгівлі щодня залишалися купи сміття. Ми стали свідками, як бабусі, більшість з яких, до слова, є  перекупницями, після закінчення свого робочого дня, тут, на місці, лишають ящики, папір, целофан, іншу тару. Навіть не біля смітника.  Місцеві розповіли й про інші наслідки такої торгівлі, про які навіть не зовсім етично говорити.  У нас є письмова подяка від людей, за те що там навели порядок.

Наразі бабусі торгують на рядах ринку “Афганець”, які для цього й облаштовані. Там немає захмарного містового, як дехто писав. З адімністрацією ринку домовились, що це 3 гривні на день. 

До мунварти за допомогою звертаються і комунальні підприємства міста.

Нещодавно відбувся спільний рейд з КП “ВУКГ”. Завітали до підприємців, які роками відмовляються підписувати договори на вивіз твердих побутових відходів. 

- Комунальники приходили, а їх виставляли за двері. Мовляв, ми викинемо самі. При тому, що є вимога до бізнесу підписувати такі договори. Нині більшість з них, ці договори все ж підписали, за що ми їм вдячні. 

Левова частка робочого часу мунвартівців - правопорядок.

- Багато людей розпивають алкоголь відкрито у громадських місцях, прямо на центральних вулицях. Ми нагадуємо, що це порушення громадського порядку. На наші зауваження люди реагують доволі ввічливо, з розумінням, що чинять неправильно. 

Величезна біда - наркореклама, яка масово накрила Ніжин. Інспектори її не лише відшуковують та знищують, а й реагують на десятки звернень від пересічних ніжинців, які страждають від наркобізнесу. Так звані, “закладчики” ховають накротики у парканах, дворах, частинах приватних садиб. Людям псують майно, одному чоловіку розбили вікно. Скоріш за все ті, хто так і не знайшов дурман. Неодноразово ми ловили на гарячому таких шукачів. Нещодавно два молодики узагалі щось собі кололи шприцами біля світлодинамічного фонтану у сквері Лисянського. Таких історій, на жаль, багато. Про всі випадки також сповіщаємо поліцію. 

Звернення до міського комунального підприємства “Муніципальна служба правопорядку “Варта” приймаються у офісі за адресою вулиця Богушевича, 8, за телефоном 095 055 51 21, на електронну пошту nizhyn_varta@ukr.net.

Михайло Ломоносов для mynizhyn




  



Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: