Завантаження ...
banner
banner

У Міжнародний день танцю про Ніжинську дитячу хореографічну школу

Ніжинська дитяча хореографічна школа, Галина Львівна Тимошенко, Ритм, Ніжин, ніжинці, діти 29 квітня вся світова хореографічна спільнота святкує Міжнародний день танцю. Танець – невід’ємна частина будь-якої культури. Він є джерелом натхнення для художників, скульпторів, режисерів.

Та мова зараз піде про тих людей – митців, балетмейстерів, хореографів, вчителів танцю, – яких танець надихає на «життя», бо жити без нього вони просто не можуть. Мова піде про моїх колег – викладачів-хореографів з усіх напрямків цього неперевершеного мистецтва: класичного, народно-сценічного, бального, сучасного, повідомляє nizhyn.city

Це – неперевершені викладачі Ніжинської дитячої хореографічної школи:

  • Ірина Мірошник – богиня бальної хореографії, що завідує хореографічним відділом нашої школи;
  • Алла Ганага – опанувала класичний танець, а її постановки з сучасної класики є чудовими витворами неокласицизму;
  • Ольга Даценко – домінує в сучасній хореографії, її учні рухаються в унісон із серцебиттям свого улюбленого викладача;
  • Олександр Пархоменко – метр народної хореографії (Він не лише вдосконалює рухи учнів, але й пропагує українську танцювальну палітру народної хореографії);
  • Оксана Добриня та Оксана Лисиця – майстрині найдивовижніших танцювальних спектаклів (Їх постановки надихають на розвиток почуттів і аналіз дійства. Вони дуже глибинні і відверті);
  • Ігор Яцина – завжди позитивний і грайливий, але водночас і принциповий викладач, а його постановки – це дитяча гра і насолода щасливим дитинством наших діточок; Віра Максименко – це теоретичне підґрунтя учнів школи (історія хореографії, костюму, законів поєднання рухів і музики).

Міжнародний день танцю відзначається з 1982 року за рішенням ЮНЕСКО в день народження французького балетмейстера Жана Жоржа Новера, реформатора та теоретика хореографічного мистецтва, який увійшов в історію, як батько сучасного балету. В цей день увесь танцювальний світ відзначає своє професійне свято. Але в нашому навчальному закладі це свято майже кожен день, бо ми ним не займаємося, ми ним живемо.

За плановим контингентом в Ніжинській дитячій хореографічній школі навчається 250 учнів, в підготовчих групах займається більше 80 дітей, в групах зразкового аматорського ансамблю бального танцю «Ритм» – 60 дітей. А ще на базі Ніжинської дитячої хореографічної школи працює група дорослих хореографів – «Ніжинські сеньйорити».

У 2020-2021 навчальному році Ніжинській дитячій хореографічній школі виповнилося 26 років (дата відкриття – 01.09.1994 р.). Наш навчальний заклад – унікальний. На базі школи працює 10 творчих колективів хореографічного і музичного спрямувань, 5 із них носять високе почесне звання «зразковий аматорський колектив». Це – Зразковий аматорський ансамбль бального танцю «Ритм» (балетмейстер Галина Тимошенко), Зразковий аматорський ансамбль народного танцю «Квіти України» (балетмейстери: Олександр Пархоменко та Ігор Яцина), Зразковий аматорський ансамбль бального танцю «Шанс» (балетмейстер Ірина мірошник), Зразковий аматорський ансамбль сучасного класичного танцю «Гармонія» (балетмейстер Алла Ганага), Зразкова аматорська вокальна студія «Автограф» (художній керівник Ігор Дяконенко).

Звичайно, зараз увесь світ переживає складний період свого існування. Нелегко і нам, але ми вчимося вчити і танцювати дистанційно. Якщо до пандемії наші юні хореографи, учні школи та вихованці творчих колективів, виступали на сцені більше 50 разів за навчальний рік, беручи участь у мистецьких заходах місцевого , обласного, всеукраїнського та міжнародного рівнів, то зараз здобуваємо найвищі нагороди у конкурсах онлайн. Все виходить,все відбувається, бо в душах наших викладачів та учнів живе його величність ТАНЕЦЬ.

Відомо, що перші вчителі танців з’явилися тільки у 15 столітті, але і зараз ця професія є дуже сучасною і потрібною для людства в цілому, а для дітей просто необхідною, бо рух – це життя.

Випускники Ніжинської дитячої хореографічної школи, а це 386 талановитих творчих особистості (18 випусків) – гордість навчального закладу.

Більше 50-ти випускників Ніжинської дитячої хореографічної школи пішли шляхом своїх улюблених викладачів і продовжили навчання у вищих мистецьких навчальних заходах, серед яких: Ніжинський коледж культури і мистецтв ім. М.Заньковецької (факультети: «Народна хореографія», «Музика», «Пісенне мистецтво»), Ніжинський державний університет ім. М.Гоголя (факультет «Музична педагогіка та хореографія»), Чернігівський педагогічний університет (факультет «Фізична культура і хореографія»), Київська муніципальна академія танцю (факультет «Хореографія»), Київська муніципальна академія естрадно-циркового мистецтва (факультет «Хореографія»), Національний університет культури і спорту України (факультет «Спортивний танець»), Національний педагогічний університет ім. М.Драгоманова (факультет «Хореографія»), Національний університет культури і мистецтв (факультет «Хореографія»), Державна академія керівних кадрів культури і мистецтв (спеціальність «Хореографія») та ін.

Це, безумовно, найбільше досягнення для викладача. Наша гордість – Ігор Яцина, Оксана Ульянченко (Добриня), Іван Ващук, Іван Журавльов, Олександра Васильченко, Руслан Таліпов, Світлана Породько (Сварська), Олена Пулінець, Олеся Вакуленко, Леся Секерня (Фінь), Андрій Крись …

Танець – це надзвичайне дійство почуттів, емоцій, самореалізації, світ краси рухів якого, безумовно, допомагає розкрити музика. І роль її величності Музики – неоціненна. В нашій школі працюють досвідчені викладачі-концертмейстери, котрі є співавторами створення хореографічного дійства: це Вікторія та Микола Пампури, Ірина Колодка та Марина Харківська, Олександр Савич та Тетяна Дяконенко, Ольга Гроздовська та Олександр Волосок. Усі вони – справжні професіонали і, як говорять, музиканти від Бога.

Тож вітаю Вас, мої любі колеги, з Міжнародним днем танцю та зичу Вам і всій хореографічній спільноті рідного Ніжина здоров'я, неперевершених постановок, підкорення світових танцювальних олімпів, бо Ніжин є центром хореографічного мистецтва не лише Чернігівщини, а і всієї Лівобережної України.

Галина Тимошенко,заслужений працівник культури України,

директор Ніжинської дитячої хореографічної школи.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: