Завантаження ...
banner

У Ніжині запрацювали мобільні групи поліції з протидії домашньому насильству

З 6 травня у Ніжинському районному відділу поліції працюють спеціалізовані мобільні групи з протидії домашньому насильству. Вони першими прибувають на виклики та надають кваліфіковану допомогу потерпілим...

Ніжинському районному відділу поліції, протидія домашньому насильству, Ніжин, поліція, мобільні групи
З 6 травня у Ніжинському та Прилуцькому районних відділах поліції працюють спеціалізовані мобільні групи з протидії домашньому насильству. Вони першими прибувають на виклики та надають кваліфіковану допомогу потерпілим.
Протидія домашньому насильству – один із важливих напрямків роботи поліції. Це злочин, який не слід замовчувати ані потерпілим, ані свідкам, – сказав заступник начальника Головного управління Нацполіції в Чернігівській області Олександр Комлик. – З початку року на лінію «102» надійшло 5998 викликів від мешканців області з інформацією про вчинення домашнього насильства. На території обслуговування Ніжинського райвідділу поліції таких викликів було 760, Прилуцького – 735.
Громадяни все частіше повідомляють до поліції про «домашніх тиранів», адже замовчування цього явища не є нормою життя.

Поліція активно профілактує домашне насильство, зокрема регулярно проводить інформаційні кампанії та роз’яснювальну роботу з населенням – розміщує тематичні листівки в місцях перебування громадян: в будинках, продовольчих магазинах, в приміщеннях державних органів тощо.
З початку цього року поліція Чернігівщини склала 996 протоколів за статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (вчинення домашнього насильства), що карається штрафом, громадськими роботами, або адміністративним арештом.
Відкрито 47 проваджень за статтею 126-1 Кримінального кодексу України (домашнє насильство). Її максимальна санкція передбачає позбавлення волі на строк до двох років. Поліція оголосила про підозри у скоєнні злочинів 29-м кривдникам.

На Ніжинщині поліцейські склали 70 адміністративних матеріалів на сімейних кривдників. На Прилуччині поліція притягнула до адміністративної відповідальності за домашнє насильство 68 осіб.
Домашнє насильство – це злочин, але він потребує особливого підходу. Бо часто поліцейські стикаються з випадками, коли потерпіла особа вибачає свого кривдника, – говорить Олександр Комлик. – Мобільні групи першими виїжджають на виклики з повідомленнями про домашнє насильство і надають всебічну допомогу та комплексний захист громадянам.
Всі поліцейські у складі мобільних груп нещодавно пройшли відповідні тренінги та навчання. Під час тренінгів поліцейські повторили нормативну базу у сфері протидії домашньому насильству, а в ході практичних занять відпрацювали сценарії конфліктів. Вони навчилися визначати вид такого насильства у певній ситуації і розглянули, як правильно реагувати на нього.
Завдяки навчанням поліцейські професійніше реагують на такі виклики, можуть правильно оцінювати можливі ризики та якісніше розглядають заяви та повідомлення про скоєння домашнього насильства.
Крім того, мобільні групи забезпечені всім необхідним для оперативного реагування – транспортом, боді-камерами та планшетами.
Серед інших завдань мобільних груп – професійна консультація постраждалих від домашнього насильства та профілактика з кривдником. Також у кожному конкретному випадку поліцейські залучатимуть всі органи та служби, які взаємодіють щодо превенції та подолання цієї проблеми.
Наприклад, якщо дитина стала свідком домашнього насильства або стосовно неї вчиняли правопорушення, до мобільної групи обов’язково залучатимуть поліцейського ювенальної превенції.
– Своєчасне повідомлення про проблему та комплексний підхід до її розв’язання з боку поліції дозволять ефективно протидіяти домашньому насильству, яке є неприйнятним у нашому суспільстві, – підсумував Олександр Комлик.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: