Завантаження ...
banner

У 10 школі першачки вчитимуться по-новому. Як це буде

Міністерство освіти й науки України змінило програми для 1-4 класів: від складної, ще радянської системи навчання-катування малечі освітяни перейшли до сучасної, дітей навчатимуть не зубрити, а думати

Пілотний проект, 10 школа, експеримент, початкові класи

Міністерство освіти й науки України змінило програми для 1-4 класів: від складної, ще радянської системи навчання-катування малечі освітяни перейшли до сучасної, дітей навчатимуть не зубрити, а думати.

З 1 вересня в початкових класах більше не перевірятимуть читання на швидкість, на уроках фізкультури не буде нормативів і команд "рівняйсь-струнко", а в 1-2 класах дітей не примушуватимуть зубрити напам’ять таблиці множення й додавання.

Не винятком став і Ніжин. Так, на базі ЗОШ №10 відкрито два перших пілотних класи, де діти навчатимуться по-новому. Шкіл, які доєдналися до нового пілотного проекту, - лише 4 по всій Чернігівській області: у Чернігові, Ніжині, Прилуках, Ріпках.

Про це редакції mynizhyn.com повідомила директор 10 школи Ольга Мисник.

Пілотний проект, 10 школа, експеримент, початкові класи


Взагалі, у 10 школі є чотири перших класи: двоє навчатимуться за класичною, звичною системою, двоє інших – експериментальні, пілотні. Із 112 першокласників 60 будуть "пілотними".

Із класичного класу один працюватиме за програмою «інклюзів», у якому навчатиметься дитина з обмеженими можливостями, що також буде своєрідним експериментом для школи.

Школа працюватиме за новими технологіями, методами, навчальними програмами. За словами Ольги Мисник, буде зовсім інше ставлення вчителя до своєї роботи, зміняться умови навчання учнів. Створюватиметься новий інтегрований курс, де не лише даватимуть основні теоретичні знання, а в першу чергу ставитиметься завдання, як на практиці ці знання застосовувати. Діятиме схема: сьогодні я тебе навчаю, а завтра ти побачиш, для чого це потрібно.

Мета нового пілотного проекту – докорінно змінити форму й систему навчальної діяльності закладу. Передбачається багато авторської творчості вчителів, проводитимуться тематичні тижні, різноманітні рухливі вправи для дітей.

ГОЛОВНІ ЗМІНИ

1. Знято фіксовану кількість годин на вивчення кожної теми.

Тепер учителі визначатимуть їх самостійно, враховуючи рівень підготовки класу, наявність навчально-методичного забезпечення та регіональні особливості.

2. Знято дублювання змісту в навчальних предметах "Основи здоров'я", "Я і Україна", "Природознавство"

3. Здійснено перерозподіл тем між класами, щоб привести процес навчання у відповідність до вікових можливостей молодших школярів та принципу здоров’язбереження

4. Уніфіковано термінологію програм, якою мають послуговуватися вчителі та автори підручників, її наближено до вікових особливостей молодших школярів


Діти

Ставку роблять на послаблення суворості та дисципліни. Тепер шестирічний учень не повинен сидіти весь урок за партою та дивитися на дошку чи вчителя. Дітей навчатимуть не тільки звичних предметів, а й допомагатимуть вирішувати життєві проблеми.

Уроки

Уроків стане менше. Залишаться лише мова, математика, іноземна мова, фізкультура та мистецтво. Решту діти будуть вивчати на інтегрованому курсі «Я досліджую світ». Він охопить 7 освітніх галузей. Багато часу приділятимуть руху, прогулянкам та інших активним заняттям. Цікавим методом буде і «Ранкова зустріч». Учні і вчитель можуть сидіти в колі, вітатися одне з одним, кажучи, наприклад: «Доброго ранку, Андрійку. Рада тебе бачити». Це має створити додатковий контакт в колективі та позитивний настрій на день.

Домашні завдання

Їх не буде. Якщо першопрохідці виправдають це нововведення, то з наступного року домашніх не задаватимуть в усіх українських школах. У дітей з’явиться більше часу на творчість та рухову активність.

Оцінки

Їх не ставитимуть. Жодних «сонечок», п’ятибальних чи дванадцятибальних систем. Також відмінять дзвінки на урок і з уроку.

Класи

У класах має бути не більше 30 учнів. Парти розставлять не в звичні три ряди, а колом чи буквою «П». Таким чином хочуть створити для дітей максимально комфортну та дружню атмосферу. Мета – не лякати маленьких школяриків суворою дисципліною.


Пілотний проект, 10 школа, експеримент, початкові класи


УКРАЇНСЬКА МОВА

• Знято складні для учнів початкової школи теми: "Умовне позначення слів", "Спосіб умовного позначення речень", "Складання речень за поданою графічною схемою"

• Посилено практичне ознайомлення з реченням

• Осучаснено перелік словникових слів

• Зроблено акцент на розвитку усного мовлення, а не на побудові речень за схемами

• Уведено жанр есе в 3-му класі, щоб стимулювати дітей вільно висловлювати свою думку (замість текст-роздум, текст-міркування, текст-розповідь, які перенесені в старші класи)

МАТЕМАТИКА

• Зміщено акценти із знаннєвих результатів на діяльнісні (враховано пропозиції щодо необхідності диференційовано підходити до учнів з різними навчальними можливостями)

• У програмах 1-2 класів знято вимоги щодо знання напам’ять таблиць додавання та віднімання в межах 10 та 20, таблиць множення та ділення

• Вчителі зможуть самостійно збільшувати кількість годин на вивчення складних тем, що забезпечить усвідомлене оволодіння відповідною обчислювальною навичкою


Пілотний проект, 10 школа, експеримент, початкові класи


ЧИТАННЯ

• Із кола читання вилучено неактуальних радянських авторів, додано сучасних (з використанням рекомендаційних списків дитячої літератури від Національної бібліотеки України для дітей та авторитетних електронних ресурсів)

• Планується видання хрестоматії для учнів початкових класів для серії "Шкільна бібліотека", до якої увійдуть твори сучасних авторів

• Скасовано кількісний показник темпу читання, зроблено акцент на розвитку якісного читання дітей – учитель має розвивати не лише темп, а й спосіб читання, виразність, правильність, розуміння прочитаного

• Змінено підходи до аналізу тексту – оцінювати не героя (позитивний-негативний), а вчинки, стимулювати дитину висловлювати свої емоції від прочитаного, розвивати задоволення від читання, а не вимагати виконання інструкцій

ІНОЗЕМНІ МОВИ

• замість письма "слів, словосполучень і речень" – усний курс у 1 класі – розвиток мовлення, здатності вести прості діалоги (письмо уводиться лише в 2 семестрі 1 класу, лише букви й прості слова)

• скорочено обсяги висловлювань у мовленнєвій компетенції "Говоріння" та обсяги письмових повідомлень у мовленнєвій компетенції "Письмо".

• додано сучасні теми, цікаві дітям молодшого віку

• уточнено мовленнєві функції щодо опису емоційного стану.


Пілотний проект, 10 школа, експеримент, початкові класи


ПРИРОДОЗНАВСТВО

• Дотримання принципу послідовності викладання матеріалу й поступовості в нарощуванні складності

• Уточнено термінологію

• Зменшено кількість проектів, при цьому розширено їхню тематику, наближено до інтересів дітей

МУЗИКА, ОБРАЗОТВОРЧЕ МИСТЕЦТВО ТА ФІЗКУЛЬТУРА

• зменшено теорію, декомунізовано зміст, додано сучасних авторів, збільшено час на рухову активність і творчість

• прибрані психологічно шкідливі ігри, скасована муштра "рівняйсь-струнко", додані сучасні активні ігри на співпрацю й взаємодопомогу, додані здоров’язбережувальні модулі, прибраний контроль нормативів.

Наступними кроками освітяни призначили створення відкритої онлайн-платформи, яка міститиме освітню інформацію для вчителів, учнів, батьків: від методик викладання до відеокурсів та навчальних матеріалів.

Пілотний проект, 10 школа, експеримент, початкові класи


До проекту залучатиметься вся 10 школа, створюватиметься творчий освітянський простір, який дозволить дітям відчути, що вони крокують до нового, досі небаченого навчального закладу.

«Це буде школа радості. Дититина вільно спілкуватиметься, рухатиметься, по іншому ставитиметься до процесу навчання Ми відкриті до спілкування, хочемо нової освітянської моделі. У такому вигляді, яким був навчальний заклад до новації, - уже не буде. Країна потребує досвідчених професіоналів, тієї інтелектуальної еліти, що представлятиме державу на европейському рівні», - зазначає директор школи Ольга Мисник.

Виступає: Світлана Калтишова, посіла друге місце в області в номінації «Вчитель початкових класів»
 


Пілотний проект, 10 школа, експеримент, початкові класи

Пілотний проект, 10 школа, експеримент, початкові класи

Пілотний проект, 10 школа, експеримент, початкові класи

Пілотний проект, 10 школа, експеримент, початкові класи

Пілотний проект, 10 школа, експеримент, початкові класи

Пілотний проект, 10 школа, експеримент, початкові класи

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: