Завантаження ...
banner
banner

Сьогодні день народження Ліни Костенко

Сьогодні, 19 березня, видатна українська письменниця відзначає 85-річчя. Її твори не лише цікаві та влучні, а й глибоко актуальні. Уже багато років вона залишається справжнім борцем з неправдою, показовістю, пристосуванством, а її зброя це її перо

Сьогодні, 19 березня, видатна українська письменниця відзначає 85-річчя

Ліна Костенко – перлина сучасної української літератури. Її твори не лише цікаві та влучні, а й глибоко актуальні. Уже багато років вона залишається справжнім борцем з неправдою, показовістю, пристосуванством, а зброя її – твори. Вона вміє зачепити, змусити думати, мріяти та діяти. Твори Ліни Костенко перекладені англійською, білоруською, естонською, італійською, німецькою, словацькою та французькою мовами. Сьогодні видатна українка святкує свій ювілей.
 
Поетеса народилася у родині вчителів. З ранніх років їй прищеплювали високі моральні, етичні та естетичні смаки, подавали літературні, фольклорні та історичні взірці для наслідування. 
 
Ліна Костенко завжди актуальна, і з часом значення її творчості тільки зростає. Вона є автором багатьох романів, поем, збірок поезій. Перу Костенко належить і кіносценарій "Перевірте свої годинники", написаний у 1963 році спільно з Добровольським. Однак фільм, знятий в 1964 році про українських поетів, загиблих під час Другої світової війни, так і не вийшов на екрани. Стрічку переробили, перейменували на "Хто повернеться – долюбить", але зміни були такими, що Костенко відмовилася від авторства.

Ліна Костенко є почесним професором Києво-Могилянської академії, почесним доктором інших вишів, лауреатом багатьох премій. А від звання Героя України відмовилася зі словами "Політичної біжутерії не ношу!".

Цитати з творів Ліни Костенко

1. Людям не те що позакладало вуха – людям позакладало душі.
 
2. У кожної нації свої хвороби. У Росії - невиліковна.
 
3. Те, що діється тепер у світі, - це кошмар, що приснився людству. Потім його назвуть Історією і приплюсують до попередніх кошмарів.
 
4. Марудна справа – жити без баталій. Людина від спокійного життя жиріє серцем і втрачає талію. 
 
5. Критична маса катастроф заклинює до неможливості їх сприймати.
 
6. Демократія тим і добра, що при демократії не держава руйнує людину, а людина будує державу.
 
7. Жінки довше переживають образу, незалежно від того, вони образили чи їх ображено.
 
8. Жінка як музика: її можна любити, навіть не дуже розуміючи.
 
9. Важко любити розумну жінку. Завжди боїшся впасти у її очах. Жінка втрачає на інтелекті, лише коли вона кохана. Так що бажано підтримувати в ній цей стан.
 
10. І хто б там що кому не говорив, а згине зло і правда переможе!
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: