Завантаження ...
banner

Сьогодні Страсна пятниця - що робити у цей день

Страсна п'ятниця – найсумніший і дуже строгий день Страсного тижня. Дізнайтеся, що, відповідно до звичаїв, в цей день робити можна, а що робити забороняється. Це єдиний день в році, коли не правиться Служба Божа, є лише Вечірня з винесенням Плащаниці.


Страсна п'ятниця – найсумніший і дуже строгий день Страсного тижня. Дізнайтеся, що, відповідно до звичаїв, в цей день робити можна, а що робити забороняється.

Це єдиний день в році, коли не правиться Служба Божа, є лише Вечірня з винесенням Плащаниці. Її виносять у другій половині дня. Іде тричі обхід довкола церкви з Плащаницею, яку несуть за чотири кінці священики або старші парафіяни. Після обходу Плащаницю кладуть на приготований стіл посередині церкви. Віруючі приступають до Св. Плащаниці і побожно її цілують. Божий гріб прикрашають квітами і лампадками, за ним ставлять хрест без Розп'яття з полотном.
 
Плащаниця символізує полотно, в яке був загорнутий Ісус, коли його зняли з Хреста. Після Воскресіння на полотні залишився відбиток Його Образу, який утворився, як дослідили учені, шляхом великого випромінювання.
 
По всіх церквах у Страсну п'ятницю замовкають дзвони. На Галичині у дзвіниці чіпляють грубу дерев'яну дошку, і замість дзвонів дзвонар двома дерев'яними молотками «виклепує» по цій дошці, сповіщаючи людей про службу Божу.
 
Що їсти?
Віруючі люди в цей день нічого не їдять до виносу плащаниці з вівтаря на середину церкви, що відбувається після полудня.
 
Повернувшись і з церкви, родина, зазвичай, сідає за стіл обідати. Обід у Страсну п'ятницю – пісний, навіть риби їсти в цей день не можна. Здебільшого обходяться городиною: капустою, картоплею, огірками.
 
Працювати не можна 
Усі приготування до свята Великодня потрібно закінчити в Чистий четвер, щоб у Велику п'ятницю ніщо не відволікало від молитов і служб. Ні шити, ні прясти, ні різати в цей день не можна. Вважається великим гріхом рубати дрова або що-небудь тесати сокирою. 
У деяких країнах світу Страсна п'ятниця – вихідний день.
 
Веселитись не можна
У Страсну п’ятницю не прийнято співати, гуляти й веселитися. Вважається, що людина, що веселиться у цей день, весь рік проплаче.
 
З цим днем пов’язані різні народні повір’я:
- Якщо витерпіти спрагу в Страсну п’ятницю, то жоден напій не принесе шкоди цілий рік.
- Буханець хліба, спечений у Страсну п’ятницю, зцілює від усіх хвороб та ніколи не запліснявіє.
- За старих часів жоден із ковалів не мав права кувати цвяхи в Страсну п’ятницю – на згадку про те, для чого були використані цвяхи і молоток у цей день багато століть тому.
- Якщо перевозити бджіл у будь-який день, крім Страсної п’ятниці, – вони неодмінно повиздихають.
- У цю п’ятницю в жодному разі не можна проколювати землю залізом: того, хто це зробить, спіткає біда.
- Якщо випрану білизну вивісити для просушування в Страсну п’ятницю, на ній з’являться плями крові.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: