Завантаження ...
banner
banner

Охорона військових складів: які дії проводяться для уникнення нових диверсій?

Всім відомо, що за останні кілька років в Україні почали регулярно вибухати військові склади боєприпасів в різних куточках України - Сватове, Балаклія, Калинівка, Ічня. Вибухи пов'язують як із

військові склади, оборона, захист, диверсія

Всім відомо, що за останні кілька років в Україні почали регулярно вибухати військові склади боєприпасів в різних куточках України - Сватове, Балаклія, Калинівка, Ічня. Вибухи пов'язують як із російськими диверсантами (небезпідставно), так і з недотриманням правил та умов зберігання боєприпасів.

Про існуючу проблему у вказаній сфері зазначив заступник міністра оборони України Олексій Марценюк:

"Це серйозна проблема. І ми бачили наслідки неправильного зберігання боєприпасів й неправильних підходів до організації охорони військових складів."

Після останніх вибухів керівництвом держави схоже були зроблені висновки, що на дану проблему не можна просто закрити очі, бо це може нанести колосальну шкоду обороноздатності держави та життям людей.

За останньою інформацією, яка надійшла від керівництва Міністерства оборони України для безпечного зберігання боєприпасів та уникнення надзвичайних ситуацій на військових складах Міністерство оборони будує надійні бетонні сховища і вводить цілодобовий централізований моніторинг:

"У нас виділяється дуже серйозний ресурс на проведення відповідних заходів. Найперше, ми будуємо надійні сховища – величезні бетонні саркофаги з потужними діагональними укріпленнями, які можуть гасити вибухову хвилю. Ці сховища мають бути повністю засипані землею. Там величезні двері – висотою десь у 20 метрів, такий собі мінісупермаркет, але весь з бетону. Це надійний захист. У бюджеті передбачені суттєві суми, які ми повинні ефективно витратити і збудувати ці сховища. Вони вже будуються на території існуючих складів. На певних об'єктах мова йде про 10-30 таких «коробок». Ми знаємо, що дуже часто боєприпаси зберігалися просто неба. Міг прилетіти дрон, пустити невеликий кумулятивний заряд – і все б підірвалося. Ми, звісно, вивчили уроки минулого і знаємо, як реагувати, коли з’являється безпілотний літальний апарат. Але будівництво сховищ взагалі забирає можливість фізичного несанкціонованого доступу до боєприпасів.

Звісно, важливий компонент – охоронний периметр. Він має мати цілодобове відеоспостереження, вежі, постових, патрулювання, обхід зовнішнього та внутрішнього периметрів. Все має максимально проглядатися. І мають бути відповідні кадри. Ми велику надію покладаємо на цей централізований моніторинг, який ми запроваджуємо, на наш єдиний центр моніторингу, з якого можна вести спостереження за всіма об’єктами. Тобто, фактично буде подвійний моніторинг: власне, охорона складів та арсеналів і центральний відділ, який вестиме цілодобовий моніторинг усіх наших об’єктів.

Зараз система централізованого моніторингу вже запущена у тестовому режимі на частині складів.

Також потрібно зазначити, що охорона військових складів - це обов'язок військових, але це не означає, що їм не можна помогти. Якщо ви живете в населеному пункті біля складу озброєння - ПИЛЬНУЙТЕ! Побачите підозрілих осіб, незнайомих вам, машини з номерами, які не відповідають вашій області і які ошиваються біля військових частин, дрони які літають поблизу частин  (польоти на дронах поблизу військових частин та складів заборонені) - обов'язково повідомте поліцію або військових. Пам'ятайте, що це впершу чергу ВАША БЕЗПЕКА та ваших рідних.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: