Завантаження ...
banner
banner

Онлайн-тести для учнів: види, особливості та переваги

Онлайн-тест – головний інструмент для перевірки знань під час дистанційного навчання, ефективний спосіб аналізу успішності дітей, а також спеціальний прийом, що дозволяє зробити заняття цікавими та продуктивними.

Онлайн-тест – головний інструмент для перевірки знань під час дистанційного навчання, ефективний спосіб аналізу успішності дітей, а також спеціальний прийом, що дозволяє зробити заняття цікавими та продуктивними.

Самостійне створення онлайн-тестів або використання готових тестових завдань

Тестування можна проводити з різних предметів з потрібною частотою. Кожен вчитель має можливість створювати тести самостійно.

Як створюються тести

Процес їх складання передбачає роботу з такими питаннями:

  • скільки завдань потрібно придумати;
  • які типи питань вибрати;
  • який виставити прохідний бал;
  • чи потрібно розгалуження;
  • скільки часу відвести на тестування.

Якщо часу на створення тестів немає, можна скористатися їх готовою базою на сайті naurok.com. Тут ви знайдете готові тести для учнів онлайн з різних предметів (молодша, середня та старша школа).

Переваги онлайн-тестування

Перерахуємо основні плюси тестування учнів онлайн:

  • Висока швидкість та універсальність. Можна за короткий час перевірити знання з урахуванням великого обсягу вивченого матеріалу. Завдяки використанню онлайн-тестів є можливість зробити завдання по окремій темі або по всьому блоку, розмістити їх в хронологічному порядку або в розкид, ранжувати за рівнем складності або вибрати тільки один рівень, скласти завдання з однією відповіддю або з декількома.
  • Об'єктивність, точність. Тестова форма перевірки дозволяє прибрати людський фактор (суб'єктивна або упереджена думка вчителя, особисте ставлення, погане самопочуття), а розроблена шкала оцінювання та чіткі критерії відповідей та оцінок дають точний результат, дозволяють зробити тестування прозорим для всіх учасників навчального процесу (навіть якщо тест перевірить сам учень, його товариш або інший вчитель).
  • Автоматизація. Перевірити тест може машина, а не фахівець, що допомагає в роботі з групами та під час дистанційного навчання.
  • Справедливість. Всі діти знаходяться в рівних умовах, тому навіть слабкий учень може добре підготуватися і написати тест на досить пристойний бал. Але такий метод оцінювання результатів навчання не підходить для дітей з особливостями розвитку.
  • Зрозумілість та передбачуваність. Учень може передбачити результат і підготуватися заздалегідь, що робить онлайн-тести менш нервовим процесом, ніж усний іспит.

Ще одна перевага – відсутність необхідності взаємодії з учителем/учнем в процесі виконання, що є перевагою при заняттях, які рідко проводяться (а також при дистанційному навчанні).

Види тестів за цільовим призначенням

За цілями тести в електронному форматі діляться на два типи: навчальні та атестаційні.

Навчальні допомагають закріпити вивчений матеріал. Зазвичай такі тести проводять після кожної теми. Умови досить зручні, немає обмежень за часом.

Атестаційні онлайн-тести допомагають перевірити рівень знань учнів. Обов'язкові умови: обмеження за часом, одна спроба на відповідь, немає пояснень до кожної помилки.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: